In zen is er een mooie uitdrukking voor een neurotische toestand van je geest: Monkey Mind. Als je gedachten alle kanten op schieten behalve de goede. Het lijkt of er een groep dronken aapjes in je hoofd zit die je van alles probeert wijs te maken. We hebben allemaal onze eigen soort aapjes. Het aapje dat je angst proberen aan te praten is het krachtigst, hij is de leider van de rest van de groep. Hoe ga je om met Monkey Mind?
Zwakke plekken
Mijn aapje weet feilloos mijn zwakke plekken te vinden. Hij probeert me van alles wijs te maken. Dat ik harder moet werken om te voldoen, dat mijn project in de soep draait, dat ik te weinig vrienden heb of dat er andere mensen zijn die het allemaal veel beter voor elkaar hebben. Afhankelijk van mijn weerbaarheid om dat moment heb ik daar meer of minder last van. Als ik moe ben en honger heb ziet Monkey Mind z’n kans schoon, dan is mijn weerstand laag, maar hij kan ook midden in de nacht op bezoek komen.
Aapjes wegdrukken
Het wegdrukken van het aapje werkt niet. Hoe harder ik hem wegduw hoe harder hij terug komt. Het best werkt het om hem de ruimte te geven om even goed rond te laten springen en hem liefdevol gerust te stellen. Door te vragen wat z’n probleem is en te luisteren naar z’n verhaal, door hem te aaien en te vertellen dat het allemaal goed komt. En samen vast te stellen dat zijn verhalen over hel en verdoemenis een beetje overtrokken zijn.
Omgaan met aapjes
Het is niet erg om af en toe een aapje op bezoek te hebben, je kan ook wat van leren over jezelf als je er open voor staat. Door goed met je aapjes te dealen leer je ook omgaan met je zwakke plekken. Meditatie is een hele goede manier om de aapjes op de lange termijn tot rust te krijgen. Als je regelmatig de tijd neemt om even helemaal stil te gaan zitten zullen de aapjes ook stiller worden. Als je de aapjes op korte termijn tot zwijgen wil krijgen werkt het goed om flink te bewegen door bij voorbeeld een stukje te gaan hardlopen, de aapjes worden dan een beetje moe en willen ook even stil zitten.