fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Werken met minder tabs voor meer productiviteit

By 16 april 2015augustus 31st, 20212 Comments

3tabsNu steeds meer toepassingen in de webbrowser draaien is belangrijk om daar bewust mee te werken. Als ik onbewust aan het werk ben open ik ongemerkt de ene tab na de andere in mijn webbrowser. Als ik niet oppas heb ik wel 20 tabs tegelijk open. Als ik ze één voor één afsluit zie ik wat ik allemaal aan het doen was en wat ik allemaal niet afgemaakt heb. Laatst kwam ik er achter dat deze vorm van werken verre van effectief is. Nu werk ik een aantal dagen met maximaal drie tabs open, dit dwingt me om te focussen en om dingen af te maken.

Schakeltijd

schakeltijdElke keer als je schakelt van de ene tab naar de andere tab moet je even omschakelen. Je concentratie verleggen naar een ander opmaak van een pagina en zoeken naar waar op de pagina je moet zijn. Deze tijd noemen we schakeltijd. De schakeltijd is afhankelijk van het soort taak dat je aan het doen bent en het soort onderbreking dat je treft. In onderzoek naar multitasken blijkt keer op keer dat deze schakeltijd maakt dat dat je juist langer bezig bent met je werk. Het serieel uitvoeren van je taken helpt je om efficiënter te werken en minder gestrest te raken.

Linear werken

Ik merk dat als ik mezelf beperk tot drie tabs dat ik eerder geneigd ben om dingen helemaal af te maken voor ik aan iets nieuws begin. Dus niet op elke link klikken en in een nieuw venster iets nieuws beginnen. Dan raak ik de draad kwijt en weet niet meer wat ik aan het doen ben. Door te focussen op 3 tabs merk ik dat er meer lijn komt in het werken, ik noem het voor het gemak lineair werken. In plaats meerdere paden tegelijk proberen te bewandelen.

Foutgevoeligheid

Van nature ben ik niet een van de secuurste. Als ik veel dingen tegelijk probeer te doen, waar ik sterk de neiging toe heb, merk ik dat ik sneller fouten maak. Ik draai nummers in cijferreeksen om, ik maak typfouten of ik vergeet helemaal de taak die ik aan het uitvoeren was.

Minder belasting

Door met minder tabs te werken start je minder processen tegelijk in je hoofd. Vergelijk het met de processor van een computer, als je veel programma’s tegelijk opstart krijgt de processor het zwaar en wordt de computer langzaam, de belasting is groot. Zo werkt het ook met de processor in je hoofd, door wat minder processen tegelijk te starten is de belasting minder. Net als bij een computer gebruik je zo ook minder energie.

Uitstellen van het moeilijke werk

Als ik voor een lastige taak sta, zoals het doen van mijn belastingaangifte, heb ik de neiging om constant een nieuwe tab te openen en even e-mail te checken of wat op social media te grazen. Het openen van extra tabs is een vorm van uitstelgedrag om taken waar ik eigenlijk geen zin in heb te ontlopen. Juist het leren doorbijten bij een moeilijke taak helpt om effectiever te werken.

Drie tabs is dus genoeg. Probeer het een dagje en merk eens op hoe je werkgedrag begint te veranderen.

 

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak