fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Wanneer kan je een gewoonte een keer overslaan?

By 31 mei 2014augustus 31st, 2021No Comments

Om een gewoonte aan te leren helpt het om een ijzeren discipline te ontwikkelen, vol te houden en niet op te geven. Echter soms is de situatie er naar dat je een keertje overslaat. Wanneer kan je gewoonte even loslaten? Het antwoord is simpel als je hem onder de knie hebt.

Bij het aanleren van een nieuwe gewoonte probeer je regelmaat te ontwikkelen en daar aan vast te houden. Bij een routine die weerstand bij jezelf oplevert zoals bijvoorbeeld regelmatig hardlopen is het verleidelijk om een keertje over te slaan als je geen zin hebt. Daarmee zet je wel de deur open naar het vaker laten schieten van deze gewoonte. Voor je het weet verdwijnt je voornemen naar de achtergrond. Dan is het extra moeilijk om de gewoonte weer op te pikken.

Als je bij het aanleren van een gewoonte het idee hebt dat je deze onder de knie hebt kun je hem loslaten door een keer te missen, zonder dat je daarmee je aangeleerde gewoonte over boord zet.

Smoesjes

Door bij jezelf te luisteren naar de reden achter de wens om een keertje over te slaan krijg je een indicatie of je een gewoonte onder de knie hebt of niet. Vaak probeer ik mezelf om de tuin te leiden met een smoes. Soezen die ik vaak voor mezelf gebruik:

  • Het komt nu even niet uit. Door op het tijdstip dat je wil beginnen deze afweging te maken breng je jezelf in een zwakke positie. Er is altijd wel een reden te verzinnen waarom het niet uitkomt.
  • Eigenlijk heeft dit niet zo veel zin. Als je van tevoren hebt vastgesteld waarom je iets wil gaan doen weet je wel wat de zin is van dit voornemen. Denk hierbij aan de lange termijn en maak niet te veel ad hoc afwegingen of iets wel of geen zin heeft.
  • Ik zie op tegen de taak. Je ziet op tegen de taak, daardoor wordt hij steeds groter. Door te focussen op het moment en niet op wat komen gaat kun jezelf in beweging houden.
  • Ik doe het wel een andere keer. Hiermee stel je de taak uit en als je een paar keer uitstelt komt het er niet meer van.
  • Ik voel me niet zo goed. Deze smoes herken ik van mijn kinderen die, als ze ergens aan moeten beginnen waar ze geen zin hebben, opeens hele erge hoofdpijn hebben.
  • Er is iets veel leukers te doen. Er is ook altijd wat leukers te doen. Dat klopt eigenlijk ook altijd. Op de bank hangen en TV kijken lijkt ook altijd leuker. Dat is juist het probleem. De uitdaging is om deze verleiding te weerstaand, zelf een keuze te maken, en je niet te laten leiden door iets ander leuks wat je op dat moment kan bedenken.
  • Ik heb geen tijd. Tijd is er altijd. Prioriteit niet. Om ergens aan te beginnen zul je soms andere dingen die ook tijd kosten opzij moeten zetten. Het is niet anders, je kan nu eenmaal niet alles tegelijk doen.

Als jij je eigen smoezen herkent kun je ze hopelijk makkelijker naast je neerleggen en doen wat je jezelf hebt voorgenomen.

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak