Bloed zweet en onnodig werk
Mijn nieuwe website is online. Niet zonder pijn of moeite. Niks moeilijker dan je eigen website bouwen. Het kost me veel moeite om niet verdwaald te raken in details die er niet toe doen. Gedurende het project komen er elke dag weer nieuwe wensen bij. Sommige nieuwe ideeën zijn goed, andere impulsieve gedachten leiden tot het werken in een cirkeltje. Dan kom ik er achter na uren ploeteren achter dat het niet werkt, of dat het al goed was zoals het in het begin was. Focussen is hier vooral veel dingen niet doen. Moeilijk, wat rupsje nooit genoeg wil altijd meer en beter en alles tegelijk. Dit gaat altijd ten koste van heel veel extra uren ploeteren. Door constant aandacht te houden bij de essentie van de functies in website lukt het om doorlopende weggetjes te vermijden. Leer essentialisme door eerst te focussen op wat écht essentieel is.
Starten met essentialisme
- Leg tijdens het werken een kladblok naast je computer en schrijf nieuwe ideeën op tijdens het werken, begin er NIET gelijk aan. Laat ‘nice to haves’ een dagje borrelen kijk er morgen nog eens naar of dit essentieel is.
- Werk éérst aan dingen waaraan je jezelf van tevoren had gecommitteerd en schrijf die ook op voordat je begint op. Niks makkelijker dan een afspraak die alleen in je hoofd bestaat niet na te komen.
- Don’t fix it if it aint broken. Bij elke pixel die scheef staat heb ik de neiging om uit te zoeken hoe ik deze recht kan zetten. Door alles te willen fixen wat niet écht kapot is divergeer je en dwaal je af. Hierdoor is de voorgang nihil.
- Leer ‘nee’ zeggen tegen jezelf. Tegen anderen ‘nee’ zeggen vind ik lastig als pleaser. ‘Nee’ zeggen tegen mezelf vind ik mogelijk nog moeilijker. Eindeloze smoesjes om toch ‘ja’ aan mezelf te verkopen ontstaan doordat er elk nieuw ogenblik nieuwe implusen en triggers zijn om van mening te veranderen. Deze meta gedachte helpt mij om in het moment zelf de goede keuze te maken terwijl ik op dat moment iets anders wil.
Achtergrond
Er zit een plannertje in je hoofd die best goed weet wat hoofdzaken en bijzaken zijn. Er zit ook een doenertje in je hoofd die is nieuwsgierig en wil vooral leuke dingen doen en uitproberen. Vergelijk ze met systeem 1 en systeem 2 uit de Thinking Fast and Slow theorie van Kahneman. Als je lekker aan het werk bent staat systeem 1 aan het roer. Lekker dingen doen en niet veel nadenken. Dan moet je van tevoren goed bepalen wat je koers is anders beland je in Melbourne in plaats van New York. Wat ook leuk is, maar niet als het je niet verder helpt. Voor de denkers onder ons: “Lijkt essentialisme niet verdacht veel op minimalisme?”, zeker daarover later meer ?