fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#84 Starten met snel beslissen

By 27 augustus 2020augustus 31st, 2021No Comments

Treuzelkonten over triviale zaken

Ik ben een treuzelkont. Geef mij de keus tussen een blauwe afwasborstel en een rode en ik loop vast. Via eindeloze bouwwerken in mijn hoofd probeer ik er achter te komen wat de beste beslissing is. Als er iets is dat ik vrees, is het wel om een verkeerde keuze te maken. Alleen het idee al aan spijt achteraf maakt dat ik nog langer treuzel. Regelmatig baal ik ook stevig omdat ik achteraf vind dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt (was die blauwe afwasborstel toch niet beter geweest..). Voor ik het weet zit ik weer in een denkloop uit de hel. Bij werkgerelateerde keuzes zoals “wanneer zullen we afspreken” loopt de stress nog meer op (commitment naar een ander, en wat als het later toch niet uitkomt.. argh!). Ik kom er steeds meer achter dat veel van mijn uitstelgedrag in ’treuzelkonten’ zit. Ik probeer mezelf aan te leren om, waar mogelijk, snel te beslissen. Klein beginnen met simpele stapjes. Snel beslissen kun je leren.

Snel beslissen

  • Als ik iets ‘vast pak’ (fysiek of mentaal) moet ik zetten. Naar analogie uit het schaken waar je moet zetten als je een stuk pakt.
  • Als er een gedachte voorbij flitst waar ik wat mee moet (omdat hij anders nog 10 keer lang komt) pak ik ‘m vast en schrijf ik de actie bij de gedachte op. Leren snel beslissen om gedachten vast te pakken stimuleert eindeloze creativiteit, er ontstaat namelijk ruimte voor nieuwe ideeën.
  • Als ik een e-mail lees waar ik wat mee moet forceer ik mezelf om meteen een reactie te geven (als ik het binnen twee minuten kan doen, doe ik het direct zo niet dan zet ik het op mijn takenlijst). Zero Inbox is ideaal om revolver stylo beslissingen te leren maken.
  • Als ik een Whatsapp bericht lees waar ik wat mee moet doe ik dat gelijk als het binnen 2 minuten kan. Daarna archiveer ik het bericht (nice India stylo demo). De zero inbox voor Whatsapp helpt hier geweldig om snel beslissingen te leren maken.
  • Leer beslissingen die je terug kan draaien direct te nemen. Doodeng in het begin. Maar het alternatief is beslissingen uitstellen en stapelen in hoofd. Wat resulteert in een traag brein omdat je RAM vol is.
  • Bij internet aankopen (voor mij de ideale mogelijkheid om 365 kleuren afswasborstels met elkaar te vergelijken via reviews die toch nep zijn) helpt het mantra “penny wise pound foulish”. Ik steek dan namelijk een avond tijd in het doorspitten van 365 kleuren afwasborstels. Wat uiteindelijk resulteert in nog meer angst voor de verkeerde keuze én het verlies van een avondje ontspannen (goud waard in vorm van productiviteit de volgende dag om dat ik goed slaap).

Achtergrond

Keuzestress is een volksziekte aan het worden. Simpelweg om dat er altijd en overal wel een beter optie voorhanden lijkt te zijn voor alles. Als je al deze prikkels toelaat kom je niet heel door de dag en loop je vast in de eindeloosheid der dingen. De achterliggende driver is angst. Angst om de verkeerde keuze te maken. Je zou echter banger moeten zijn om geen keuzes te maken. Maar dat inzicht is nog te moeilijk voor ons apebrein dat getraind is om doodsbang te zijn voor de verkeerde keuze. Niet zo gek omdat het ons duidende jaren de kop koste als we zomaar de verkeerde kleur afwasborstel kozen. Help jezelf en leer snel beslissen.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak