Een koude duik
Het liefst sta ik lekker lang onder een warme douche. Zeker nu het buiten koud en donker is. Om mijn comfortzone wat op te rekken ben ik een paar jaar geleden begonnen met koud douchen. Elke dag weer moet ik mezelf weer over de drempel helpen om onder een koude straal te stappen. Sinds een paar weken duik ik na een rondje hardlopen met een select groepje kou liefhebbers in de gracht in om de grens nog wat verder op te zoeken: Run Dip Run. De eerste keer was angstig, maar na een paar keer wordt het ‘dippen’ verslavend. Met name de kick die je lichaam krijgt als je na afloop met een bakkie koffie langzaam opwarmt is heerlijk. En een paar uur nagloeien voelen als après skiën in je eigen lichaam.
Beginnen met Run Dip Run
- Begin een Run Dip Run routine met een een maatje of een groepje. Dat is veiliger als je er in het water spring en het geeft ook commitment doordat je niet wilt afhaken.
- Begin met een paar kilometer matig hardlopen, hierdoor wordt je lichaam lekker warm.
- Eindig het hardlopen een stuk open water waar je makkelijk in- en uit kan klimmen. Als je het erg koud hebt wil je niet moeilijk omhoog moeten klimmen.
- Spring in het water en probeer snel je ademhaling onder controle te krijgen. Door de koude schok zal je de eerste paar keer gaan hyperventileren. Door een rustige ademhaling blijf je verder ook rustiger en krijg je controle over de kou.
- Probeer rustig het punt op te zoeken waarop het een beetje pijn gaat doen. Zo rond de anderhalve minuut. Langzaam kun je dit wat uitbouwen voor nog meer koude genot.
- Klim er uit als het niet meer goed voelt. Stoer doen door te lang in het water te blijven is geen goed idee.
- Extra tip: doe een slidingbroek onder je gewone hardloopbroekje. Dan kun je dippen in de slidingbroek en deze eventueel uit doen na de dip dat scheelt een al te natte en koude broek.
Achtergrond bij Run Dip Run
Door het hardlopen moet je lichaam warmte kwijt en begin je te zweten. Als je in het koude water spring wil je lichaam juist weer warme vasthouden. De bloedvaten in extremiteiten als handen en voeten gaan zich vernauwen om de bloedtoevoer naar belangrijke organen intact te houden. Dit zorg voor het pijnlijke sensaties doordat je het gevoel in handen en voeten langzaam wat verliest. Als je uit het water klimt en gaat hardlopen gaat je hartslag weer omhoog omdat alle ledematen weer opgewarmd moeten worden. Er is een reeks aan fysiologische en psychologisch effecten die positief werken voor je gezondheid. Het onderzoek naar de effecten van het blootstellen aan kou staat nog in de kinderschoenen staan maar de eerste toepassingen zijn hoopvol. Beter om gewoon voor jezelf te voelen wat een koude duik voor jou oplevert.