fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#113 Stoppen met goede voornemens

By 3 januari 2021augustus 31st, 2021No Comments

Weer niet gelukt?

Rond de jaarwisseling is de standaardvraag weer: “En nog goede voornemens?”. Wederom heb ik geen goede voornemens. Die werken namelijk niet. Als goede voornemens zouden werken dan zou dat betekenen dat je in één keer je gedrag kan veranderen. Als dit zo zou zijn zou iedereen gezond eten, elke dag sporten en mediteren. Gedragsverandering werkt in kleine stapjes. Je moet wennen aan nieuw gedrag. In één keer je brein confronteren met een nieuw patroon is als vanzelf verwachten dat je in één dag kan leren autorijden. Heel makkelijk om te stoppen met goede voornemens één keer per jaar. Begin met kleine stapjes elke dag!

Stoppen met goede voornemens

  • Stop vandaag met je goede voornemen (zucht van verlichting)
  • Stap over op elke dag verbeteren in kleine stapjes
  • Geniet elke dag van de weg van gedragsverandering in plaats van één keer per jaar jezelf flink teleur stellen

Achtergrond bij goede voornemens

Het is verleidelijk om jezelf voor te houden dat je vanaf een willekeurige datum opeens alles anders gaat doen. Het is fijn om hoop te hebben dat je kan veranderen. Maar het is zelfbedrog om jezelf voor te houden dat dit in één keer kan. Goede voornemens berusten op een misverstand dat je kan veranderen van de ene op de andere dag. Dit hardnekkige misverstand komt voort uit het overschatten van je eigen vermogen om oude patronen los te laten. Loslaten is moeilijk, het is soms flink afkicken met alle ontwenningsverschijnselen van dien. Patronen die je over jaren hebt opgebouwd kosten maanden zo niet jaren om af te bouwen. Misschien geen aantrekkelijke gedachte. Maar wel een inzicht dat je kan helpen om écht gedragsverandering in te zetten.

Plan een belafspraak voor het inzetten van nieuw gedrag

Heb je hulp nodig bij het inzetten van gedragsverandering? Dan help ik je graag om te ondersteunen in de vorm van coaching.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak