fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#112 Beginnen met een persoonlijk jaaroverzicht

By 31 december 2020augustus 31st, 2021No Comments

Weer een jaartje verder

yearly review

Het is 31 december 2020. Er is weer een jaar voorbij gevlogen. Alhoewel gevlogen. Niet helemaal. Als gevolg van de Pandemie waren er dagen en maanden die voor mijn gevoel langer duurden dan normaal. Door kort terug te kijken krijg ik inzicht. Welk nieuwe gedrag wil ik starten en wat wil ik leren. Waar wil ik mee stoppen. Wat wil ik blijven doen dat goed voelt. Hiervoor ga ik niet een week in een hutje op de hei zitten, maar wil in een uur door mijn jaar heen kunnen fietsen. Rustig met een bakkie koffie en een stukje chocolade. Weinig werk, veel inzicht.

Beginnen meteen persoonlijk jaaroverzicht

  • Blok een uur van je dag en zet een countdown timer met 60 minuten zodat je focus en snelheid er een inhoudt.
  • Blader door de weken van je agenda. Voor mij is dat Google Calendar. Met de sneltoets ‘n’ blader je snel door weken. In 5 minuten ben ik er doorheen. Schrijf de hightlights op. Voor mijn waren dat er zo’n drie. Dit wil ik volgend jaar weer gaan doen.
  • Loop kort in gedachten door je werkzaamheden heen. Ik heb verschillende betaalde inkomensstromen. Met sommige wil ik gaan stoppen. Ik word er niet blij van met het idee dat ik dit nog een jaar moet doen. Van andere stromen word ik blij. Hier wil ik het komend jaar meer aan gaan werken. Al dan niet volledig betaald.
  • Bekijk je bezigheden om lichamelijk gezond te blijven. Ik track mijn sporten met Strava. Met een blik om mijn jaartotalen zie ik wat ik gelopen, gefietst en gezwommen heb. Daarna kan ik bedenken wat ik volgend jaar ongeveer wil gaan doen.
  • Bekijk wat je doet om mentaal fit te blijven. Ik doe ademhalings-, focus- en bodyscan meditaties. Ik gebruik hiervoor Insight Timer. Voor volgend jaar wil ik vooral mijn dagelijkse routines volhouden.
  • Bekijk wat je doet om je sociaal leven gezond te houden. Tijdens Corona was dat een flinke uitdaging. Voor komend jaar heb ik het idee dat ik meer aandacht in kwaliteit van sociale contacten wil steken.
  • Maak een korte samenvatting door bovenstaande bespiegelingen op een klein vel papier op te schrijven. Bij mij zijn dit 10 bullit points geworden die beschrijven wat ik wil starten, stoppen en volhouden.
  • Sla deze korte samenvatting op en plan reminders om deze één keer per maand te bekijken tijdens een monthly review.

Achtergrond bij een persoonlijk jaaroverzicht

Voor je het weet is er weer een jaar voorbij. Strak geregistreerde plannen voor het leven werken niet aangezien je geen idee hebt waar je over 10 jaar beland bent. Maar kort reflecteren op een jaar helpt om te bepalen welk gedrag je wil gaan starten, stoppen of volhouden. Als je rustig aandacht besteedt aan slimme routines dan komen die resultaten vanzelf en wordt de weg het doel.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak