fbpx Skip to main content
Productiviteit

Waarom je wil werken zonder triggers

Wat er gebeurt als je getriggerd wordt

Als ik mijn telefoon unlock zie ik het icoon van Whatsapp op het startscherm en tik het aan. Binnen een fractie van een seconde zit ik met mijn aandacht in een paralel universum. Ik ben vergeten wat ik aan het doen was. Als ik mijn telefoon weg leg bedenk ik dat ik eigenlijk aan het kijken was in mijn agenda naar een afspraak. Het icoon van Whatsapp triggert de automatische reactie van het tikken. Zo zit elke omgeving vol met triggers die gedrag uitlokken wat eigenlijk ongewenst is. Door je omgeving anders in te richten voorkom je triggers die je afleiden van wat je eigenlijk wil doen.

Tips voor het minimaliseren van triggers

  • Maak het startscherm van je telefoon leeg (dus zonder snelkoppelingen). Nu kun je weer bellen zonder afgeleid te worden.
  • Maak de desktop van je computer leeg nu kun je weer werken zonder afgeleid te worden door 38 Word documenten die je even snel op de desktop neergeplempt hebt.
  • Zet alle extra taakbalken met snelkoppelingen in de browser uit. Zo kun je weer werken zonder afgeleid te worden door alle snelkoppelingen naar nieuwssites.
  • Zet alle notificaties van je telefoon uit zodat je niet meer alle nieuwe berichten van Whatsapp ziet binnenkomen
  • Zet alle nieuwe mailnotificaties (ook het envelopje) uit zodat je niet meer uit je flow gehaald wordt door meldingen van nieuwe mails.
  • Vermijd alle notificaties coloboratie software uit zoals Slack en Teams en god knows what else.

Waarom je wil werken zonder triggers

Als je jezelf niet beschermd tegen triggers word je om de zoveel minuten gestoord of je stoort jezelf door ergens op te klikken waar je beter niet op moet klikken. Je vermogen om gefocussed te werken verdwijnt en het wordt pijnlijk ongemakkelijk om langere tijd één ding tegelijk te doen. Het resultaat: alles duurt veel langer doordat je constant aan het switchen bent tussen half afgemaakte taken. Zonde van je tijd en aandacht. Maak je omgeving triggervrij en leer om geconcentreerd te werken. Hierdoor hou je tijd over om leuke dingen te doen in plaats van achter een schermpje te hangen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak