fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Rode stoplichten ter ontspanning en vermaak

By 23 september 2013augustus 31st, 2021No Comments

stoplicht

Ik ben vaak gehaast als ik ergens naartoe ga met de fiets. Ik verreken me al snel op de tijd die nodig is voor de fietstocht. Of ik ga toch weer net te laat weg omdat ik nog even thuis iets moest doen. Met als gevolg dat ik tijdens mijn fietstocht hard moet fietsen en overal door rood rij om tijd te winnen. Uiteindelijk kom ik net op tijd aan op de plek van bestemming, ik ben dan wel gestrest van het haasten en het harde fietsen. De gedachte dat ik te laat kom is een behoorlijke aanstichter van dit gedrag. Dat kan vast anders als ik daar bewuster mee omga.

Snelheidsafhankelijk stopgedrag

Als ik met de auto rij dan stop ik altijd voor rood, of het moet zijn omdat ik net het oranje licht mis. Met de fiets ben ik al iets minder braaf, bij een rustig kruispunt ben ik geneigd om snel door rood te fietsen als ik zie dat er een gaatje vrij is. Voetgangerslichten die op rood staan zijn voor heel weinig mensen een reden om te stoppen en voor mij ook niet echt als het niet een hele drukke kruising is. Raar eigenlijk dit snelheidsafhankelijke negeergedrag van het rode licht. Laten we het dus vooral hebben over door rood fietsen en lopen, daar valt veel winst te behalen.

Stoppen voor stoplichten

Een nieuwe gewoonte is om altijd te stoppen voor stoplichten als ze rood zijn. En er niet gedachteloos doorheen te rennen of te fietsen. Dat is even wennen. Als ik voor het eerst stil ga staan bij voetgangerslichten waar ik normaal doorheen ren word ik onrustig omdat ik snel weer door wil. Maar als ik het een tijdje doe begint het te wennen en merk ik dat ik dan de tijd heb om even stil te staan en te genieten van een minuutje rust. De grootste uitdaging vormen de stoplichten waar geen verkeer in de buurt is zodat je eigenlijk blind kan oversteken.

Onthaasten

Als je dan toch stil staat heb je de tijd om op adem te komen en om je heen te kijken. Te zien hoe iedereen om je heen wel als een dolle door rood rijdt.  Doordat ik stop neem ik meer tijd en ga eerder van huis te gaan. Daar zat dus blijkbaar ook een deel van het probleem.

Tips voor de beginnende stopper:

  • Let eens op je ongeduld om bij het wachten toch door het rood te lopen of fietsen, geniet ervan om dit ongeduld de baas te zijn
  • Kijk om je heen naar andere mensen die wel door rood razen en zie wat voor aanzicht dat geeft
  • Ga wat eerder van huis zodat je wat meer rust hebt om te stoppen
  • Probeer van deze stopmomenten te genieten van het momentje rust

Al met al al een makkelijke manier om wat rustiger aan te doen en te ontspannen voor het rode stoplicht in plaats van er doorheen te haasten.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak