fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#9 Afkicken van smartphone verslaving

By 8 maart 2019augustus 31st, 20214 Comments
smartphone verslaving afkicken

Een extra werkweek per maand

Wil je per maand een volle werkweek gratis tijd? Wie wil dat niet. Volgens het onderzoek van de SIDN steeg de tijd die we aan onze smartphone besteden in 2018 naar 61 uur per maand. Als je nu eens 60% minder op je smartphone staart hou je bijna een week per maand over.

Tips voor het afkicken van de je smartphone

  • Start met het meten van je schermtijd. Wat je niet kan meten kan niet verbeteren.
  • Kijk elke avond hoeveel schermtijd je hebt verbruikt. Een widget dat de tijd direct weergeeft bespaart je het openen van de app.
  • Beperk bij elke ontgrendeling je gedrag tot functioneel gebruik en niet even het zoveelste katten filmpje (+10) bekijken.
  • Gebruik batch techniek om Whatsapp berichten weg te werken.
  • Stop met het vullen van tijd gaatjes zoals in de auto voor het stoplicht. Hierdoor raak je tijd kwijt die brein nodig heeft om te free floaten en goede ideeën te ontwikkelen.
  • Haal je smartphone uit je broekzak en leg hem met het scherm naar beneden op tafel tijdens vergaderingen.
  • Zet alle notificaties uit.
  • Werk indien mogelijk op een PC in plaats van je smartphone. Dit gaat vaak veel sneller daarnaast leer je batchgewijs werken.
  • Laat je telefoon lekker thuis als je naar een social event gaat. Hierdoor verminderen fantoom trillingen.

Waarom je wil afkicken van je smartphone

Smartphone verslaving kost heel veel tijd. Afkicken geeft rust. Het wordt stil in je hoofd. Hierdoor ontstaat ruimte om te focussen op dingen die écht belangrijk zijn. Het is een keuze om niet meer geleefd te worden door je smartphone. Choose Wisely.

Gedragsverandering

Smartphones spelen niet alleen een rol bij angst en depressie. Het gebruik verandert ons gedrag. Ons gedrag wordt geconditioneerd door een constante drang om direct beloning op te zoeken. Juist voor taken waar je rust en focus voor nodig hebt werkt die niet.

Meer informatie over het afkicken van je smartphone verslaving

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak