fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#8 Leer singletasken

By 7 maart 2019augustus 31st, 20213 Comments

Geef een geweldige boost aan je productiviteit

Heb je het vorige uur gedaan wat je écht wilde doen? Of ben je uiteindelijk iets heel anders gaan doen dat ’toevallig op je pad kwam’. Even de herkomst van gele paprika’s opzoeken op Wikipedia, het juiste font voor je presentatie uitzoeken of je riemen opgerold in de kast leggen. Stop met afdalen en leer singletasken.

Tips om te starten met singletasken

  • Ruim je digitale omgeving op. Clean desktop, werk met maximaal 5 tabs in je browser (sneltoets ctrl + w voor het sluiten van tabs).
  • Stop met impulsief klikken. Waar het 9 van de 10 keer fout gaan: op een interessante links klikken die tegenkomt als je ‘even iets op zoekt’.
  • Schrijf interessante links en gedachten op tijden focus werk om laten te onderzoeken. Vaak blijkt je interesse in de herkomst van gele paprika’s dan al weer voorbij.
  • Geef jezelf een Timebox. Een timebox is een kort periode waarin je een taak wil afronden. Bijvoorbeeld in het komende half uur en kijk regelmatig op de klok om te zien of je dit gaat redden.
  • Maak een taak helemaal af. Beloon je zelf dan met 5 minuten ontspanning door te op te zoeken waar gele paprika’s vandaan komen.

Het belang van van singletasken

Multitasken voelt heel efficiënt maar dat is het niet. Je bent méér tijd kwijt, je maakt méér fouten, je planning is onvoorspelbaar. Computers kunnen multitasken, wij niet. Het is niet mogelijk om aan twee dingen tegelijk te denken. Het switchen tussen taken kost tijd. Dit noemen we schakeltijd. In deze schakeltijd raak je vaak kwijt waar je gebleven was. Elke keer moet je weer opnieuw je best doen om te focussen. Dit kost onnodig veel energie.

Meer informatie over singletasken

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak