Hoe ga je slim om met Social Media gebruik
Ik heb een haat- liefde verhouding met Social Media. Soms leuk. Maar vaak ook mateloos irritant om te zien hoe ver digitale communicatie kan zakken: aSocial Media. Helemaal stoppen is een optie, maar dan kom ik weer alleen in mijn bubble te zitten. In plaats van die van Big Tech bedrijven.. Daarom probeer ik voor mezelf een strategie te vinden om aSociaal Media gebruik te mijden, maar wel nuttige nieuwe dingen uit mijn netwerk te vissen. Zonder af te dwalen naar kattenfilmpjes. Simpel en klein beginnen met een paar regels voor Social Media hygiëne.
Starten met Social Media gebruik
- Check Social Media op een vast tijdstip op de dag dat je goed in je vel zit. Dit voorkomt emotionele uitspattingen omdat je zelf moe of geïrriteerd bent. Voor mij is dit rond de lunch (productieve ochtend gehad en niet voor het slapen gaan want dan maal ik door over gekke trollen)
- Geef jezelf een maximale tijdsbesteding. Bijvoorbeeld een kwartiertje checken. Dit voorkomt verslaving en emotionele afhankelijkheid.
- Check verschillende kanalen via Batchverwerking.
- Bij een overdosis aan ‘happy happy kijk mij een leuk leven hebben foto’s’: vergelijk jouw innerlijk niet met het uiterlijk van iemand anders. Waarschijnlijk is jouw innerlijk beter ?
- Bij haatzaaiende en berichten. Besef dat de verzenders van deze berichten te maken hebben met angst (boosheid is een slechte manier om in het openbaar je angst te tonen).
- Je hebt het recht om berichten te negeren ?
Achtergrond bij aSociaal Media gebuik
We zijn pas ongeveer 20 jaar aan het aanklooien met digitale communicatie via Social Media. Met het oog op het lerend vermogen van de wereldbevolking is dat veel te kort om goed te kunnen overzien hoe dat werkt als je 7 miljard mensen alles door elkaar laat schreeuwen: aSocial Media. Beter dat je dus werkt aan je eigen Social Media hygiëne om te voorkomen dat je afglijdt richting het niveau van zielige trollen.
Wat doe jij om te voorkomen dat je doorlaat bij Social Media gebruik?
Laat het weten in de comments.
365 stapjes om productiviteit te verbeteren
Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.