fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#62 Focussen door veel niet te doen

By 19 mei 2020augustus 31st, 2021No Comments

Focus is geen werkwoord

focussen

Heel lang was focus voor mij een ‘magisch’ woord. Hierdoor dacht ik, door heel hard mezelf te pushen dat ik in ’the focus zone’ zou komen. Wat er vooral gebeurde was: ik blokkeerde, ging dagdromen of afleiding zoeken door wat anders te gaan doen. Met als resultaat dat ik honderden uren tijdens mijn studie en werk uit het raam gestaard. De laatste jaren kom ik er achter dat focus vooral bestaat uit het niet doen van heel veel andere dingen die op de korte termijn leuker lijken. Het niet beginnen met e-mail in de ochtend, het niet reageren op notificaties en Whatsapp, het niet adhoc uitwerken van een goed idee, niet het uitzoeken van een nieuw font voor een offerte en niet switchtasken.

Focus is op een fijne manier werken met een leeg hoofd aan één taak. Laat dát nu net hetgeen zijn dan we steeds minder goed lijken te kunnen. Herstel je vermogen voor focus door veel niet te doen. Begin simpel en makkelijk.

Starten met focus

  • Schrijf op wat je wil gaan doen het komende half uur. Haarfijn, niet onderhandelbaar. Focus op een taak die ergens in je brein rondzweeft is gedoemd om te mislukken.
  • Schrijf ook werk op wat je later op de dag moet doen op zodat je brein weet dat dit onder controle is.
  • Doe je e-mail programma dicht (van Fomo naar Jomo)
  • Leg je telefoon weg
  • Kies een fijne focus lijst van Spotify voor achtergrond muziek (niet te druk)
  • Geef jezelf een timebox waarin je gaat werken
  • Stop met werken als je klaar bent (doei perfectionist)
  • Vink je taak af (jeeeee! – belangrijk belonen)
  • Leg werk wat niet af is vast voor een volgende sessie
  • Pro: leer mediteren om je focus spier elke dag verder te trainen

Achtergrond bij Focus

Als je voor jezelf geen idee hebt wat er in je bovenkamer aan de hand is wordt het lastig om focus aan te brengen. Door te leren van focus is kan je dit in kleine stapjes leren. Deze vorm van meta-leren is erg belangrijk om te snappen hoe je dingen wél aanpakt. Met een aanleg voor afwezig zijn in mijn hoofd kost me dit nog elke dag heel veel moeite. Ik gun iedereen het vermogen om te focussen zodat je werk veel makkelijker en sneller verloopt. Een goed start is om te leren mediteren omdat je daar als geen andere oefening ook wordt geconfronteerd met je onvermogen om focus te houden (en hoe je daar mee omgaat).

Wat doe jij om te focussen?
Ik hoor het graag in de comments hieronder!

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak