fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

De twee minuten regel om uitstelgedrag tegen te gaan

By 12 juli 2018augustus 31st, 2021One Comment

Het is verleidelijk om uit te stellen waar je geen zin in hebt. Beginnen met een offerte. De vuilnis buiten zetten. De was opvouwen. Een vervelend mailtje sturen. Als je in je hoofd gaat tellen hoe vaak je een vervelend taakje uitstelt kom je waarschijnlijk makkelijk boven de 10. Dat lijkt misschien veel maar probeer het maar eens. Elke keer dat je uitstelt mis je een klein kansje. Een kansje om direct van je probleem af te zijn: ‘klaar!’. Hoe langer je uitstelt hoe erger je uistelgedrag lijkt te worden. Dit klopt want je traint je brein om uit te stellen en niet om direct actie te ondernemen zonder al te veel nadenken. De oplossing: de twee minuten regel.

Waarom stellen we uit?

Er is een aantal factoren die een rol speelt bij de beslissing om uit te stellen.

Selftalk

  • Het stemmetje van een het aapje in je hoofd dat het stuur over wil nemen. ‘Nu even niet..’, ‘Geen zin’, ‘Morgen begin ik’, ‘Eerst even Facebooken’, ‘heey dit is veel interessanter’.
  • Blijven luisteren naar het aapje in je hoofd. Als je vatbaar bent voor goede verhalen van het aapje kan je verlamd raken doordat je blijft luisteren naar het aapje in plaats van ‘beginnen’.

Lichamelijk

  • Als je moe bent ben je vatbaar voor uitstelgedrag, het is verleidelijk om dan te denken: ik doe het morgen wel.
  • Honger, als je honger hebt ben je prikkelbaar en wil je graag éérst wat eten. Daarentegen als je te veel gegeten hebt ben je sloom omdat als je spijsvertering druk aan het werk is.

Emotioneel

  • Als je emotioneel bent schiet je brein waarschijnlijk alle kanten op behalve rechtdoor. Hierdoor zit je vast in een verkeerde film waardoor je concentratie ver te zoeken is. De kans dat je kan focussen op één taak is gering.
  • Beslissingen proberen te nemen als je emotioneel bent, hierdoor maak je elke keer dat de beslissing in zicht komt een andere afweging.

De oplossing: de twee minuten regel

Om jezelf te trainen om direct beslissingen te nemen kan jezelf de vraag stellen: ‘hoe lang duurt dit?’. Als het antwoord is ‘minder dan twee minuten’. Doe het dan meteen. Zo heb je direct een vervelend klusje uit de weggeruimd. Je voelt je beter omdat je ‘iets’ gedaan hebt. Last but not least je traint je brein om direct actie te ondernemen als een gedachte op popt. Met name dit laatste gedrag, het direct actie ondernemen gaat je op de lange termijn geweldig helpen. Je hoeft niet door te slaan naar volledig inpulsief gedrag, maar een proactieve houding voor het aanpakken van gedachten die andere maar blijven rondzingen is een verademing. Je ervaart letterlijk hoe het is om op de goede weg te zijn.

De twee minuten regel en ‘habits’

De twee minuten regel is ideaal om nieuw gedrag aan te leren.

Als je wil beginnen met drie keer per week hard lopen. Begin met aandoen van je hardloopschoenen (2 minuten) en ga naar buiten. Voor je het week heb je een rondje gelopen.

Als je wil beginnen met schrijven. Pak je kladblok en schrijf de eerste twee zinnen (2 minuten).

Als je wil leren mediteren ga stil zitten en focus op je ademhaling gedurende twee minuten.

Als je wil beginnen met een dik boek. Ga zitten en lees de eerste pagina (2 minuten).

Elke dag weer kan je gebruik maken van de twee minuten regel om direct te beginnen. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt lijkt het als of dingen vanzelf gaan en ze veel minder energie kosten. Dit klopt ook want je brein verbruikt veel minder energie om te beginnnen in plaats van te treuzelen.

Nuttige tips en bronnen:

Why I Hate the 2-Minute Rule

How to Stop Procrastinating by Using the “2-Minute Rule”

How small habits and a two-minute rule can help your productivity (Video interview met James Clear op CBS)

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Vraagje?