fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Nooit meer vergeten uit te checken met je ov chipkaart

By 7 maart 2014augustus 31st, 2021No Comments

ov-chipkaart-logo

Het in- en uitchecken met de OV chipkaart gaat niet altijd goed. Ik vergeet nog al eens uit te checken als ik het treinstation uitloop waardoor ik het instapbedrag van 10 euro kwijt ben. Ik ben niet de enige die dit vergeet. Openbaar vervoersbedrijven verdienen 30 miljoen euro per jaar aan reizigers die vergeten uit te checken. Om deze vergeetachtige gewoonte te veranderen probeer ik een bewuste routine aan te leren waardoor ik het uitchecken niet meer vergeet.

Onbewust vergeten uit te checken

Ik stap regelmatig uit op station Leiden. Hier staan poortjes bij de uitgang van het station waar je kan uitchecken. Het is de bedoeling dat deze poortjes dicht gaan, maar dat is nu nog niet het geval. Het is ook nog maar de vraag of ze overal dicht gaan. Als je door deze poortjes loopt zou je bewust kunnen bedenken dat je moet uitchecken. Het gebeurt echter vaak dat ik in gedachten verzonken ben en door de poortjes loop zonder uit te checken.

Bewust uitchecken

Het probleem bij het uitchecken is dat ik een trigger mis om uit te checken. Ik heb de NS app eens geprobeerd waarbij je een reminder kunt instellen die je er op wijst dat je moet uitchecken, maar dit werkt niet voor mij. Toen heb ik eens geprobeerd een paar bewuste handelingen aan te leren die me helpen.

Hierbij enkele geheugensteuntjes voor het uitchecken:

  1. Haal de OV chipkaart uit je portemonnee bij het uitchecken en laat deze uit je portemonnee zolang je ingecheckt bent. Ik had de kaart zo in mijn portemonnee zitten dat ik kon inchecken zonder dat ik deze er uit hoef te halen, dat leek makkelijk maar werkte in de hand dat ik het uitchecken vergat. Als de kaart uit mijn portemonnee is weet ik dacht ik ben ingecheckt.
  2. Doe de OV chipkaart in een zak naast je telefoon. Ik doe de kaart los in mijn broekzak naast mijn telefoon, als ik tijdens mijn treinreis mijn telefoon pak, voel ik de kaart en me er van bewust ben dat ik ingecheckt ben.
  3. Houd de OV chipkaart in je hand zodra je uitstapt. Bij het uitstappen van de trein pak ik de kaart uit mijn broekzak en houdt hem in mijn hand. Door deze handeling ben ik me er van bewust dat ik moet uitchecken als ik door de poortjes loop.

Deze geheugensteuntjes zijn wel second best, liever zou ik automatisch bewust zijn dat ik moet uitchecken, maar voor nu zijn deze habits voor mij voldoende. Met deze kleine bewuste aanpassingen in je gedrag bespaar je hopelijk geld en ergernis.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak