fbpx Skip to main content
Productiviteit

Leermomenten bij een halve triathlon

Hekel aan duurloopjes

Afgelopen weekend deed ik mee aan mijn eerste halve triatlon (1,9 Km zwemmen, 90 Km fietsen en 21 Km hardlopen) in Maastricht. Na eerder meerdere 1/8 en 1/4 triatlons gedaan te hebben was dit een nieuwe mijlpaal. De voorbereiding bestond de afgelopen maanden uit twee tot drie keer per week hardlopen, een tot twee keer fietsen en minimaal één keer zwemmen. De laatste weken bereikte ik het punt dat het trainen me tegen begon te staan. Geen zin om 10+ Km te gaan hardlopen, geen zin om 100 Km op lage hartslag te fietsen, geen zin om een half uur lang borstcrawl baantjes te doen. Een teken dat ik wat overtraind aan het raken was. Maar het was het waard. De dag van de halve triatlon verliep als een zonnetje en dat terwijl het flink hard regende. Het doel was finishen en dat lukte zonder veel pijn en moeite in ongeveer vijf uur. Ooit had ik grondig hekel aan duursporten. Tijdens de conditietrainingen in mijn jeugd voor hockey en voetbal raakte ik altijd in de put, wat een hel. Zoals veel balsporters haatte ik de conditie trainingen. Nu geniet ik van elke training als ik lekker door het bos loop, over een mooie dijk fiets of om 7 uur ’s ochtends in het buitenbad plons met een wetsuit aan. Met een beetje goede wil kun je brein opvoeden om door te zetten.

Leermomenten

Achtergrond

Er is een verschil tussen flow sporten en duur sporten. Bij flow sporten ga je op in het moment en heb je geen tijd om na te denken over je todo lijst van vandaag. Bij duursporten heb je (te veel) tijd om na te denken en te contempleren, dat is een extra mentale uitdaging als je lang gaat. Het geleuter in je hoofd dat het niet zo hard en ver hoofd hoeft is soms lastig te weerstaan. Maar de beloning is er altijd. Er is nooit een dag geweest dat ik me na een training slechter voelde dan ervoor. Sterker nog het effect van een goede training is dat je even uit je hoofd raak en dat je heel veel fijne geluk stofjes als endorfine en dopamine aanmaakt. Een reden om rustig door te gaan op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

2 Comments

× Maak een belafspraak