fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

De basis voor het aanleren van nieuwe gewoonten

By 16 september 2013augustus 31st, 2021One Comment

Mijn eerste blogpost op zenhabits. Een mooi begin en een heel fijn gevoel. Om stil van te worden. Deze eerste blogpost, het kan niet anders, gaat over de basis voor het aanleren van nieuwe gewoonten en het doorbreken van patronen. De basis bestaat uit stil zitten en ademen. Het lijkt te simpel om waar te zijn, maar het werkt gegarandeerd. Mediteren, en dat niet in een zweverige vorm, maar gewoon stilzitten en bewust ademhalen.

Stil zitten

Alles in onze wereld gaat sneller en sneller. Zo snel dat we moeite hebben om het bij te houden. We zijn constant bezig onze drukke dagen te plannen en tegelijk onze belevenissen te verwerken. Stil zitten is zonde van de tijd zo lijkt het. Maar dat is het niet. Het is essentieel om je gedachten tot rust te laten komen en de dagelijkse maalstroom even stil te leggen. Stil zitten kost wat tijd, maar de effectiviteit en de doelgerichtheid die je hiervoor terug krijgt maakt dat meer dan goed. Stil zitten vormt de geheime multiplier van je doen en denken.

Ademen

Ademen doe je de hele dag. 99,9% van de tijd doe je dat vast onbewust. Als je angstig of gestrest bent adem je vaak sneller zonder dat je het door hebt. Je raakt “buiten adem”. Door aandacht te schenken aan je adem wordt je bewust van je eigen gesteldheid. Het geeft je een moment rust om “op adem komen”. Door dit te doen lijkt het er op of je je geest en je lichaam zich uitlijnen om het zo maar eens uit te drukken.

Doen

Er is al heel veel geschreven over ademen en stil zitten. Je kan het allemaal lezen, maar je kan het alleen goed ervaren door het te doen. Door jezelf de discipline voor deze basisgewoonte aan te leren komt de rest vanzelf. Mediteren wordt vaak vergeleken met tandenpoetsen. Je moet het regelmatig doen, dat werkt het best.

Tips voor het aanleren van deze basisgewoonte:

  • Zoek een vorm die bij jou past. Iedereen heeft een eigen voorkeur om te starten met iets nieuws. Zoek een vorm die bij jou past. Hou je aan de vorm die je zelf bedenkt en probeer niet elke dag wat anders.
  • Begin met een houding die voor jou werkt. Je hoeft niet meteen in een meditatiehouding te starten, een goede stoel of bank is ook prima. Zorg er wel voor dat je rechtop kan zitten zodat je rug recht is en je ruimte hebt om te ademen vanuit je buik.
  • Zoek een vaste plek in je huis waar je rustig kan zitten zonder gestoord te worden. Zorg dat je prettig kan zittten en dat je niet afgeleid wordt door de omgeving. Vertel je huisgenoten dat je gaat zitten en vraag ze om je niet te storen.
  • Bepaal een vaste tijd waarop je gaat zitten. Als je elke dag een andere tijd neemt heb je kans dat van uitstel afstel komt. Geschikte tijden kunnen zijn ’s ochtends na het opstaan. Tussen de middag. Of ’s avonds voor het slapen gaan,
  • Gebruik een timer en niet de klok aan de muur. Maak bijvoorbeeld gebruik van de timer van je mobiele telefoon om de tijd te zetten, zet ‘m daarna op flight modus zodat je niet gestoord wordt. Als je gebruik maakt van een klok zul je merken dat je vaak op de klok kijkt, dit leidt af.
  • Begin kort, desnoods met 1 minuut per dag. Het is lastig om meteen lang te gaan zitten. Maak het daarom behapbaar voor jezelf door klein te beginnen. Als de gewoonte ingeslepen raakt kun je  langer gaan zitten.
  • Hou vol en geef niet op. Als het niet lukt, doe dan een stapje terug en begin opnieuw, net zolang tot het werkt.
  • Merk de rust op die je terug krijgt voor het zitten. In het begin zal  je weinig resultaat merken, maar gaandeweg zal dit meer worden. Vier dit resultaat en probeer het om te zetten in motivatie om andere gewoonten te ontwikkelen die goed voor je zijn.

  • Probeer adem te halen vanuit je buik. Een goede buikademhaling geeft heel veel ontspanning in je middenrif dat ontspant. Het focussen op een buikademhaling werkt ook goed gedurende de dag als je niet zit en merkt dat je kort ademt.

 

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak