fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#74 Beginnen met Tiny Habits voor gedragsverandering

By 13 juni 2020augustus 31st, 2021No Comments

Tiny habits

Op een blog over ‘habits’ kan het Tiny Habits model van BJ Fogg natuurlijk niet ontbreken. In zijn boek Tiny Habits geeft BJ Fogg een wetenschappelijke benadering van gedragsverandering. Gedragsverandering is dusdanig complex, zou ik zeggen dat geen enkel model volstaat… BJ Fogg maakt echter een mooie benadering door een model te onderbouwen dat inzicht geeft in je mogelijkheden om je eigen gedrag te veranderen in kleine stapjes. Lees verder hoe je aan de hand van dit model je eigen gedrag kan leren veranderen.

Model voor gedragsverandering

Omdat er nog geen mooie vertaling te vinden is heb ik het model maar eens vertaald. In het Nederlands blijft het toch net wat beter hangen.

tiny habits

Waarom gedragsverandering mislukt

In het model is meteen zichtbaar waarom het voornemen om 50 keer op te drukken voor het slapengaan gedoemd is om te mislukken: het is erg moeilijk om te doen en de motivatie opdat moment is ook laag. Echter als je het gedrag makkelijke maakt en het tijdstip verandert wordt het makkelijk. 5 keer opdrukken na het opstaan is goed te doen (als je een beetje pap in je armen hebt ten minste).

Vrij vertaald als: je vertoont gedrag als je motivatie er is, het gedrag makkelijk genoeg is om uit te voeren en je een herinnering krijgt dat je het gedrag moet doen. In het begin lijkt dit ver gezocht, maar als je het praktisch maakt is het goed toepasbaar. Daarnaast geeft het heel veel inzicht waarom de meeste goede voornemens sneuvelen.

Herinneringen om gedrag triggeren

Het herinneren om het nieuw gedrag uit te voeren is lastig. Daar is een slim trucje voor: koppel het aan ander bestaand gedrag. Bijvoorbeeld nadat ik naar de WC ben geweest maak ik drie squads. Nadat je dit een aantal keer gedaan hebt gaat het automatisch. De routine moet wel even inslijten. Begin dus NU met een nieuwe routine: Nadat ik.. (bestaand gedrag) .. doe ik (nieuw gedrag).

Samenvatting Tiny Habits

Ik had, perfectionistisme is mij niet vreemd.., het idee om een zorgvuldig uitgeschreven samenvatting te maken van het boek. Maar dat was een typisch gevalletje planningsbedrog. Wat ook mij niet vreemd is. Elke dag weer. Tijdens het schrijven ook een gevalletje divergeren en alleen over het model schrijven. Maar dat is ook goed. Last nu not least: lees het boek zelf. Ga écht je gedrag veranderen of laat je het lekker bij het lezen van dit artikel. Kennis hebben is echt is iets anders dan er iets mee doen. Het boek Tiny Habits is te koop via Bol.com (Affilate Alert 😉

Heb je zelf een Tiny Habit bedacht?
Laat het weten in de comments!

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak