fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Gebruik het brein waar het voor gemaakt is

By 29 mei 2018augustus 31st, 2021One Comment

Gebruik je belangrijkste gereedschap zorgvuldig

Tijdens een zeer boeiend interview met David Allen en Theo Compernolle viel het kwartje. Iedereen heeft een uniek stukje grijze massa in z’n hoofd. Maar heel weinig mensen weten hoe je dit gereedschap ècht goed gebruikt. We leren op school bijna alles, maar helaas niet hoe we ons belangrijkste gereedschap gebruiken. Niet zo gek dat de meeste mensen de spreekwoordelijke hamer als een spijker gebruiken.

Kennis en bewustwording

Je kan leren om je brein te gebruiken waar het voor gemaakt is. Hiervoor moet je een beetje kennis hebben hoe de systemen in je brein werken. Niet de kennis over de rocket science die onze grote schepper er op moleculair niveau heeft ingezet, meer de kennis over HOE deze systemen werken. Daarnaast zul je bewustzijn moeten verkrijgen wat er NU speelt in je hoofd. Om bewustzijn en aandacht te trainen is mediteren een goede optie. Hieronder een dappere poging om de systemen te benoemen die Compernolle onderscheidt.

Systemen

We hebben 3 systemen in de onze hersenen:

1. Reflexbrein

Dit is een systeem dat direct reageert op gebeurtenissen in het hier en nu. Het oudste gedeelte van onze hersenen dat direct reageert op inpulsen. Het reflexbrein put informatie uit eerdere opgeslagen ervaringen en classificeert situaties binnen een fractie van een seconde als een directe bedreiging of niet.

2. Het reflectieve brein

We zijn de enige wezens die na kunnen denken en reflecteren over gebeurtenissen, dit gebeurt in het reflectieve brein. Met dit systeem kunnen we plannen maken, abstracte concepten verzinnen en beslissingen nemen.

3. Archiverende brein

Met dit systeem kunnen we dingen opslaan in het geheugen voor de langere termijn. Het is vooral actief tijdens het slapen en pauzeren. Tevens brengt het structuur aan in opgeslagen informatie

Multitasken

We weten inmiddels dat de mens niet kan multitasken bij complexe functies waarbij je moet nadenken. Aan twee dingen tegelijk denken kan nu eenmaal niet. Het multitasken bij een simpele taak zoals hardloper en nadenken over een boodschappenlijst gaat wel. Waar het fout gaat is als we niet meer goed kunnen filteren en overspoeld raken door notificaties en triggers waardoor je brein constant blijft schakelen tussen taken die gebruik maken van hetzelfde systeem in het brein. Bijvoorbeeld het schrijven van een artikel en het interpreteren van een bericht via Whatsapp. Een factor bij dit gedrag is dat je hierdoor schakeltijd kwijt raakt, dit kan wel 1,5 minuut zijn. Als je tijdens een uurtje werken 10 keer op je telefoon kijkt ben je zomaar een kwartier langer bezig. Maar dit nadeel is niet het enige. Door het schakelen wordt je reflectieve brein geactiveerd doordat het bericht van de Whatsapp nog op de achtergrond speelt: kan je zo nog even brood halen..?

RAM geheugen

Naast extra schakelijktijd bij het uitvoeren van verschillende taken is er nog een belangrijk nadeel bij het multitasken. Doordat het reflectieve brein en het archiverende brein gebruik maken van hetzelfde deel van je hersenen kan er maar één systeem actief zijn. “It is a zero sum game” Bij overmatige prikkeling van je reflectieve brein kom je niet meer toe het verwerken en opslaan van informatie via het archiverende brein.

Hoe win je de nobelprijs

Alle nobelprijswinnaars kregen hun beste idee tijdens ontspannen toestand, onder de douche of tijdens een wandeling waarbij het het reflectieve brein net genoeg ruimte heeft om een unieke combinatie van informatie uit het archiverende brein te maken.

Bewust worden 

Al deze theorie is mooi, maar het is beter om er zelf wat mee te doen en het te ervaren. Hiervoor zul je bewust moeten worden van wat werkt en wat niet.

Tips om de drie systemen optimaal te gebruiken:

  • Het reflexbrein staan altijd aan. Gun je reflexbrein rust om te herstellen van stress door bijvoorbeeld even een wandelingetje te maken. Hierdoor stabiliseert ook je hormoonhuishouding.
  • Het reflectieve brein wordt snel getriggerd, om dit in de hand te houden: filter impulsen. Zet bijvoorbeeld alle notificatie op je telefoon eens uit en zet ze één voor één weer aan zodat je ervaart wat goed werkt.
  • Het archiverende brein is vooral actief tijdens slaap en ontspanning, zorg dat je genoeg slaapt en plan ontspanning in. Nu WEET je waarom.

Het mooie van het aanleren van habits is dat taken makkelijker worden en taken verschuiven van je reflectieve brein naar je reflexbrein.

Wil je eens verder praten hoe vaste gewoonten en routines je werk kunnen makkelijker maken zodat je meer tijd overhoudt, maak dan een online speeddate.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak