fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#149 Beginnen met spelen

By 14 mei 2021augustus 31st, 2021No Comments

Work less play more

spelen

Het is tijd voor de lunch. Alles wat ik had willen doen vandaag is af. Mijn todo lijst is leeg. Even in mijn mailbox kijken of er nog wat nieuws is? In een vlaag van verstandsverheldering besluit ik dat ik dat beter niet kan doen. Als ik nieuw mail zie voel ik werkdruk om nog een paar uur achter de laptop te blijven plakken. Als er wat dringends is dat bellen ze maar. Een lentezonnetje schijnt door het raam. Ik klap de laptop dicht en stap op de racefiets voor een rondje Hoep. Time to play. Mijn nieuwe credo work less play more is werkelijkheid. Beter wordt het niet. Spelen geeft energie en productiviteit. In tegenstelling tot wat ik lang heb gedacht: “van 9 tot 5 (op een kantoor) buffelen”

Simpel beginnen met spelen

  • Bepaal welke spelmomenten jou ontspanning/energie geven. Voor mij zijn dit elke dag sporten en een potje schaak voor tussendoor. David Allen, founding father van productiteitsmanagent begint de dag met een potje Backgammon.
  • Maak een weekplanning waarbij je éérst je speelmomenten in plant. Een speelmoment in de middag is een reden om efficient te werken in de ochtend om lekker te kunnen sporten in de middag.
  • Bedenk triggers voor onspannen spelletjes tussendoor. Een shortcut naar chess.com op de desktop van mijn tablet herinnert me elke dag aan portje schaak.
  • Bedenk routines voor spelletjes. Rond 5 uur drinken ik met de kids elke dag een drankje met een spelletje. Prima stok achter de deur om de dag af te sluiten met een leeg hoofd.

Achtergrond bij spelen

Spelen is éigenlijk onze natuurlijke manier van leren en onderzoeken. Door het schoolsysteem word je vooral gedrild om op je kont te gaan zitten en je brein vol te stoppen met dingen die je éigenlijk op dat moment niet interesseren. Hierdoor verlies je het vermogen om ontspannen en onderzoekend nieuw skills te leren of uit te vinden wat je écht leuk vindt. Het inpassen van speel- en sportmomenten geeft ontspanning en de mogelijkheid om nieuwe verbindingen in je vastgeroeste brein aan te leggen. Schuldgevoel (ik moet ‘echt’ werk doen) weerhoudt ons vaak van experimenteren met nieuwe vormen van spelen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak