fbpx Skip to main content
Productiviteit

Waarom het een zooitje wordt als je de doener altijd verkiest boven de planner

Als je de doener lekker z’n gang laat gaan

Geen idee wat ik vandaag ga doen. Ik ben even ‘idle‘ zoals dat in computertermen heet. Ik open de mail. Nu hoef ik niet meer na te denken wat ik ga doen. Het werk stroomt binnen in de vorm van een lange lijst nieuwe mails. Voor ik het weet ben ik aanbeland bij de lunch. Als ik reflecteer op wat ik die ochtend gedaan kom ik tot de conclusie dat ik vooral reactief bezig ben geweest met kleine ditjes en datjes. Dan realiseer ik me ook dat moeilijk werk is blijven liggen omdat ik daar niet eens aan gedacht heb. Dit is wat er elke dag gebeurt als je de doener (Homer) in je hoofd lekker zijn gang laat gaan. Je begin met random kleine klusjes die geen hoge prioriteit hebben. Leren om de planner in je hoofd aan te spreken voordat de doener aan de slag gaat maakt een wereld van verschil. De planner doet het slimme werk en zorgt dat de doener het juiste werk doet en knipt grote klussen in kleine stukjes zodat ze makkelijk verlopen. Activeer de planner in je hoofd op vaste momenten door simpele gewoontes aan te leggen.

Beginnen met de planner

  • Doe aan het eind van elke dag een daily review en plan je volgende dag alvast. Hierdoor ‘prime‘ je eigen onderbewuste voor een goede volgende dag.
  • Begin de dag door je takenmanager en agenda op te starten vóór je in de daily grind stapt.
  • Verwijder als je snelkoppelingen in je browser een maak een zichtbare snelkoppeling naar je agenda en takenlijst. No doubt dat je daar automatisch op gaat klikken.
  • Doe een elke week een weekly review en laat de planner je systeem weer op orde krijgen
  • Werk regelmatig je tweede brein bij zodat je overzicht volledig is

Achtergrond bij een gebrek aan planning

De planner is een beetje lui. Hij laat het liefst alles aan de doener over. Maar als de doener de hele dag aan het roer staat is het als Homer Simpson die je aleen laat met een TV en een doos met Donuts. Executieve processen vinden plaats in hersengebieden die het al snel afleggen tegen processen die gestimuleerd worden door primaire reflexen. Waardoor je vaak impulsief handelt en aan het werk gaat met eerste dat je ziet.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak