fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Actief ontspannen en in de flow komen

By 22 oktober 2014augustus 31st, 2021One Comment

aandacht

Op welke manieren kan je allemaal ontspannen? Iedereen verstaat wat anders onder ontspannen. Veel mensen verstaan onder ontspannen lekker onderuitgezakt voor de buis hangen. Dat kan, maar het is wel een zeer passieve manier van ontspannen. Je kan ook iets meer actief ontspannen door bewust iets heel simpels te doen en vooral op te letten wat er dan gebeurt.

Lastig ontspannen in de sauna

Vorige week was ik een dagje naar de sauna om even bij te tanken. De eerste keer dat ik naar de sauna ging storte ik volledig in. De totale ontspanning kwam hard aan. Aan het eind van de dag had ik het gevoel dat ik een marathon had gelopen. Als je lichaam standje rust krijgt merk je pas hoeveel stress er in je lichaam rond gaat. Deze keer ging het al beter. Het eerste uur had ik de neiging om zo veel mogelijk stoombaden in- en uit te lopen om te genieten. Ik was hard bezig om te ontspannen en dan lukt het niet.

Rustig zwemmen

Toen ik in het zwembad een paar baantjes extreem langzaam ging zwemmen lukte het ontspannen wel. Het water voelde opeens anders aan. Met een rustige schoolslag had ik het idee dat ik lekker door het water zweefde. Dat leek er al meer op.

Tijd vergeten

Als je echt ontspannen bent vergeet je meestal even de tijd en de dingen die normaal door je hoofd suizen zoals werk, afspraken en to do’s. Door te focussen op wat er om je heen gebeurt en de je aandacht daar zo lang mogelijk bij te houden kom je makkelijker in deze staat die we flow noemen. Je concentratie verleggen naar wat je voelt, ziet of hoort helpt je om je aandacht terug te brengen in wat je nu aan het doen bent.

Oefeningen om je aandacht vast te houden

Naast mediteren, dat een goede oefening is om je aandacht te trainen kan je ook andere oefeningen doen die daarbij helpen. Probeer daarbij te bedenken dat wat je NU aan het doen bent en maak dat het belangrijkste op de hele wereld. Als je aan het fietsen bent, maak je fietsbeweging dan het centrum van de wereld. Er heeft nog nooit iemand zo gefietst als jij nu doet. Als je aan het eten bent, maak dan je volgende paar happen het belangrijkste op deze wereld, er heeft nog nooit iemand gegeten zoals jij dit nu doet op dit moment. Als je dit leest kan het zijn dat je denkt dat dit vaag is, maar dat is niet zo. Het juist zeer concreet en glashelder, je moet het alleen doen om het te ervaren. Als je een paar keer met pure aandacht iets gedaan hebt zul je ervaren hoe fijn het is om in deze flow te zijn. Denk maar eens aan een periode waarin je volledig opging in wat je aan het doen was. Wat deed je toen? En hoe beleefde jij die tijd?

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak