fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Zen Habits is één jaar en trakteert

By 19 september 2014augustus 31st, 2021No Comments

taart

Zen Habits is één jaar oud. Wat kan je als je al één jaar bent? Een jaar geleden was dit mijn eerste post met uitleg over de basis van Zen Habits. Tijd om even stil te staan bij de ontwikkeling. Onderaan deze post vind  vond je een lekkere traktatie.

Niet te veel twijfelen maar gewoon beginnen

Voordat ik begon heb ik lang getwijfeld over wat ik precies wilde met een blog. Door gewoon te beginnen kom je er snel achter wat je wil. De eerste paar blogpost voelden meteen goed. Mijn plannen werden al snel ambitieus. Binnen enkele maanden zou ik meerdere blog posts per week produceren en honderden lezers per dag trekken. Zoals wel vaker pakte de werkelijkheid wat anders uit. Ik produceer nu één blogpost per week en bij goede blog posts heb ik enkele tientallen bezoekers per dag.

Heb ik nu gefaald omdat ik mijn doelen niet heb gehaald? Misschien. Wel als het alleen gaat om het behalen van de doelen. Maar niet als het gaat om de inzichten en groei die het me dat opgeleverd heeft. En dat proces had ik niet willen missen.

Schrijven is best lastig

Van huis uit ben ik geen schrijver. Mijn werkende bestaan heb ik voornamelijk doorgebracht in de ICT en daar gaat het voornamelijk om nullen en eentjes, niet om het schrijven van een goede tekst. Toch vind ik het leuk om te leren schrijven en per artikel beter proberen te worden.

Schrijven vergt doorzettingsvermogen

Elke keer dat ik start met een leeg document doet het even pijn. De inspiratie komt niet altijd vanzelf en het is hard werken voor de eerste letters verschijnen. Het is een uitdaging om jezelf zo ver te krijgen dat je toch even doorzet. Twee dingen die me hierbij geholpen hebben, het boekje ZIN, lust in je leven door schrijven van Geertje Couwenberg over schrijven, en voornamelijk ook schrijven in een kladblok. Motiverend is het weblog van Jeff Goins dat zich toelegt op het helpen van mensen die zelf willen gaan schrijven. Door mijn strubbelingen bij het schrijven is mijn bewondering voor mensen die goed kunnen schrijven ook verveelvoudigd.

Schrijven is tevens een oefening in aandacht. Als ik begin met schrijven is het moeilijk om mijn concentratie erbij te houden. Zeker als ik achter een computer zit waarbij de verleiding groot is om een browser op te starten om iets op te zoeken en vervolgens lekker de tijd weg te surfen. Door af te toe te starten met een pomodoro is het makkelijker om mezelf aan de gang te krijgen bij het beginnen met schrijven.

30 Day Challenges

Ik heb veel gehad aan de 30 day challenges die tot doel hebben om een verandering in gewoonten aan te brengen, of een bewustwording tot stand te brengen om een oude gewoonte af te leren. Zo ben ik gestopt met tv kijken, probeer ik mijn spullen netje op te ruimen en niet te veel nieuwe spullen te verzamelen, schrijf ik genoeg om elke week een goede blogpost in elkaar te draaien. Eerlijk gezegd lukt het niks doen me nog steeds niet echt goed.

Gewoonten

De bewustwording van gewoonten heeft ook het nodige tot stand gebracht. Ik kan rustig stoppen voor een rood stoplicht, drink bewust niet te veel koffie, heb een uitgekiend ochtendritueel ontwikkeld, flos mijn tanden dagelijks, heb mijn eigen Getting Things Done systeem ontwikkeld, probeer beter te worden in het leren voelen en waardeer een koude douche.

Als ik het zo terug lees best een mooie ontwikkeling. Deze opsomming is niet bedoeld om mijn ego te laten groeien tot ongekende hoogte, maar om te inspireren om ook jouw leven vorm te geven zoals jij het wil, en dat is namelijk ook het doel van dit blog.

Trakteren

Wie jarig is trakteert. Wil je weten hoe Zen Habits jouw leven de goede kant op kunnen helpen, vul dan het onderstaande formulier in. Vermeld daarbij het gene dat jij graag zou willen veranderen in je leven, dit kan tot en met 1 oktober. Voor de beste inzendingen heb   had ik 6 pomodoro timers beschikbaar!

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak