fbpx Skip to main content
30 Day ChallengeProductiviteit

30 Day Challenge: geen TV kijken

By 9 oktober 2013augustus 31st, 20212 Comments

uit-knop

De kinderen liggen in bed. Ik ben moe en tot weinig in staat. Zo voelt het tenminste. Heerlijk even op de bank onderuitzakken met een kopje koffie voor DWDD. Nadat DWDD afgelopen is rol ik, zappend om de reclames heen, in een programma waarvan ik me de volgende dag niets meer kan herinneren. Als de aftiteling van het programma voorbij rolt, is het nog maar een korte overbrugging naar het 10 uur journaal. Daarna maar eens richting bed, dan kan ik nog net Nieuwsuur kijken in bed. Met een teaser bij de reclames krijg ik te zien wie de gasten van Pauw en Witteman zijn. De gasten lijken interessant, ook nog maar even kijken tot ik echt moe ben. Mijn ogen vallen bijna. Klik. 4 uur weg gezapt.

Tijdsbesteding

De Nederlander kijkt gemiddeld meer dan 3 uur per dag televisie. Dat komt neer op 45 dagen per jaar. Als je 80 jaar oud wordt en vanaf je 3e levensjaar kijkt, zo’n 9,5 jaar full-time TV kijken.. Dat is ongelofelijk veel tijd en wellicht een beetje extreem. Maar iets minder extreem: als je elke dag DWDD en Pauw en Witteman kijkt dan ben je per maand ongeveer 37 uur kwijt, dat is bijna een hele werkweek!

Ontspanning

TV kijken geeft ontspanning is vaak hét argument om jezelf te verkopen dat je de hele avond wegzapt. De ontspanning is er vast wel in beperkte mate, maar wel in een zeer passieve vorm, die je weinig oplevert. Als je jezelf niet een zekere maat weet op te leggen dan zap je uren weg. En dat terwijl we het altijd druk, druk, druk lijken te hebben.

Verslaving

TV programma’s worden zo ingedeeld om de kijker vasthouden. De snelheid in de programma’s wordt steeds groter om je aandacht vast te houden. Er is een intrinsiek commercieel doel om jou aan de buis gekluisterd te houden. Bij veel verslavende producten die we consumeren erkennen we dat ze verslavend zijn en waarschuwen we via aanduidingen op de verpakking. Maar bij TV kijken denken we daar weinig over na.

Stoppen

Om gewoonte van doelloos TV kijken te veranderen stop ik “Cold Turkey”. Je weet pas wat je mist als je niet kijkt. Dus de 30 Day Challenge voor oktober bestaat uit 30 dagen geen TV kijken.

Motivatie en inspiratie voor de stoppende zapper:

  • Bereken eens hoeveel tijd per week, maand, jaar je kwijt bent met TV kijken
  • Bedenk wat je met de tijd kan doen die je uitspaart door niet te kijken, maak een lijst met dingen die je kan doen waar je anders nooit aan toe komt
  • Herken het verslavende gehalte in programma’s als DWWD
  • Het argument dat je te moe bent om iets anders te doen komt voort uit je eigen conditionering
Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak