fbpx Skip to main content

Lucht.Koud.Kunstje.Omslag.inddKoud Kunstje, zo heet het boek dat verscheen over de Wim Hof Methode. Het boek is geschreven door Hof en co-auteur Koen de Jong. Wim Hof is wereldwijd doorgebroken als The Iceman. In Koud Kunstje vind je een beschrijving van de methode, de fysiologische verklaring van de methode en ervaringen van mensen die de methode hebben gebruikt. Onlangs was ik bij de presentatie van het boek waar ik met 600 man meedeed aan de wereldrecordpoging ijsbad zitten.

Wim Hof

Het eerste hoofdstuk biedt een overzicht van de levenswandel van Wim Hof. Hij wordt geboren na een zeer moeizame bevalling. Hof denkt dat deze geboorte en de kracht van zijn moeder in zijn jeugd veel invloed hebben gehad op zijn leven. Op zijn zeventiende gaat hij van school af om in India op zoek te gaan naar spirituele verdieping. In India maakt hij kennis met de kracht van koud water als hij hoog in de bergen onder een ijskoude waterval staat. Hij trouwt met de Spaanse Olaya met wie hij drie kinderen krijgt. Olaya heeft echter depressieve klachten en pleegt op tragische wijze zelfmoord door van een gebouw te springen.

Koudetraining

Het hoofdstuk over koudetraining begint met een quote die veel wijsheid in zich heeft. “Van de kou kun je niet leren. Maar de kou kan je wel iets afleren”. Daar zit misschien wel de kern van de wijsheid van de methode. We leven tegenwoordig overal zeer comfortabel in een temperatuur van tussen de 20 en 21 graden Celsius. Hierdoor zijn we verleerd om tegen een stootje (kou) te kunnen. Een flinke dot kou geeft een boost aan de hand van een betere doorbloeding van de 125.000 km bloedvaten die door ons lichaam lopen.

Het belang van een goede ademhaling

Ademhalen hoeven we niet te leren, we kunnen het allemaal. Toch is er een grote kans dat je jezelf hebt aangeleerd om snel te ademen. Een te snelle ademhaling kan de oorzaak zijn van veel verschillende lichamelijke klachten zoals weinig energie, hoofdpijn, rug- en nekklachten, darmklachten en slecht slapen. Een ademhalingsfrequentie bij een volwassenen tussen de 6 en de 10 keer per minuut is voldoende, maar veel mensen ademen veel sneller onder andere als gevolg van stress. Neem eens een minuut de tijd om je eigen ademhaling eens te tellen. Hoe vaak adem jij in één minuut? Door rustig adem te halen stimuleer je het parasympatisch zenuwstelsel dat er voor zorgt dat je lichaam een staat van rust en ontspanning kan bereiken. De ademhalingsoefeningen van Hof zijn niet bedoelt om te ontspannen. Bij de ademhalingsoefeningen van Wim Hof gaat het om controle over lichaam en geest, zodat je doordringt tot het autonome zenuwstelsel.

Doorbraak in de wetenschap

In 2013 doet het Radboud UMC een onderzoek naar de methode Hof. Hierbij krijgen 2 groepen van 12  mannen een endotoxine injectie toegediend die een reactie oproept van griepachtige verschijnselen zoals koorts en rillen. De reactie is het gevolg van een immuunrespons waarbij het lichaam ontstekingseiwitten aanmaakt.  De ene groep is getraind door Hof en de controle groep niet. Na toediening blijkt dat de groep die door Hof is getraind gezond blijft terwijl de mannen in controle groep ziekte verschijnselen vertonen. De verklaring zou zijn dat de mannen die door hof getraind zijn hun autonome zenuwstelsel kunnen beïnvloeden via de ademhaling. Hierbij zou het sympathische deel van het autonome zenuwstelsel zorgen voor een verhoogd adrenaline pijl, tevens werd er een verhoogd percentage ontstekingsremmende eiwitten gevonden bij de groep die door Hof werd getraind. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en worden opgepikt door de pers. De grote vraag is of de resultaten van het onderzoek van invloed zijn voor ander onderzoek naar ernstige ziekten waarbij het auto immuun stelsel een rol speelt.

De praktische kanten van Koud Kunstje

Het boek sluit af met praktische ademhalingsoefeningen en een handleiding om koud te douchen. Over het algemeen leest het boek lekker weg. De de wetenschappelijke onderbouwing is voor mensen zonder al te veel medische kennis soms wat lastig te bevatten, hoewel de uitleg vaak wel duidelijk is. De ervaring van mensen die de methode gebruikt hebben is af en toe lyrisch wat leuk is om te lezen, al vraag ik me soms af wat oorzaak en gevolg is. Voor mij is het boek vooral een verdieping van de grote kracht die je kunt ontlenen aan een goede ademhaling. De energie en het enthousiasme van Hof vind ik erg mooi om te zien, als je hem spreekt straalt er iets zeer positiefs uit z’n houding. Zijn eigengereide manieren om te laten zien dat er veel natuurlijke kracht in je lichaam en geest te vinden is, zijn ontroerend.

IMG_3252
Ondergetekende met de coolste man van Nederland.

Meer recensies van boeken vind je op mijn boeken pagina.

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak