fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieMeditatieProductiviteit

Hoe maak je een begin met meditatie routine?

By 5 december 2014augustus 31st, 2021One Comment

meditatie
Regelmatig mediteren heeft veel positieve effecten: minder stress, beter slapen, minder angstige gedachten, meer productiviteit. Ook als je niets moet hebben van zweverig gedoe kan het een geweldige middel vormen om stress tegen te gaan. Zoals bij elke routine is het lastig om ergens mee te beginnen, en vervolgens ook door te zetten totdat het een vaste routine is geworden. Hoe pak je dat aan?

Vormen van meditatie

Er zijn heel veel verschillende smaken meditatie. Eerlijk gezegd denk ik dat het niet heel veel uitmaakt welke vorm je kiest als je er maar serieus mee aan de slag gaat. Ik heb gekozen voor zen meditatie, voor mij is dat een hele directe en simpele vorm: op je kont zitten, rug recht, ademhaling tellen van 1 tot 10 en dan weer bij 1 beginnen.

Zitten

Je hoeft niet in een dubbele lotushouding op een spijkerbed te zitten om te mediteren. Zitten op een stoel kan ook prima. Bij veel vormen van meditatie zit je op een kussen, ook wel een zafu genoemd, deze zijn te verkrijgen in verschillende maten. De kussens zijn gevuld met boekweit, meestal krijg je een los zakje boekweit bij je kussen geleverd, zodat je deze zelf kan bijvullen als dat nodig is. Kijk wat je zelf prettig vindt zitten.

Een vast tijdstip kiezen

Als je de hele dag druk druk bent is het moeilijk om vrije tijd te vinden om te gaan zitten. Om te voorkomen dat je de tijd niet vindt, kies een vast tijdstip. Dit is wel een vereiste als je er een serieuze gewoonte van wil maken. Voor mij werkt ’s ochtend direct na het opstaan en ’s avonds voor het slapengaan goed. Let op als je ondermijnende gedachten krijgt als: ik ben nu even te moe, ik blijf nog even lekker in bed liggen. Merk ze op en laat ze gaan, ga er niet in mee.

Maak afspraken met je huisgenoten

Het is lastig als je gestoord wordt tijdens het zitten. Spreek met je huisgenoten af dat je even niet gestoord wil worden tijdens het zitten. Als je kinderen hebt, probeer ze uit te leggen dat je even niet gestoord kan worden. Overleg ook even over het tijdstip met je huisgenoten, misschien zijn er wel tijden dat ze jou wat willen vragen of dat ze een muziekinstrument willen bespelen.

Richt een vaste plek in je huis in

Het is prettig om een vaste plek in je huis te reserveren waar je een meditatiekussen en een mat, als je die hebt, kan neer leggen. Kies een plek waar het rustig is en je niet gestoord wordt door je huisgenoten. Zorg dat deze plek een beetje opgeruimd is en je niet afgeleid wordt door rondslingerende spullen.

Timer

Kies een vaste tijdsperiode waarin je mediteert. Gebruik hiervoor een timer die een eindsignaal geeft zodat je weet wanneer je klaar bent. In het begin zul je merken dat je vaak de neiging hebt om te kijken hoe lang het nog duurt en of je de timer wel gestart heeft. Dat is niet erg, probeer deze neiging te laten gaan. Ik gebruik Insight timer, dit is een app die beschikbaar is voor iPhone en Android. Deze app heeft een aantal voordelen: je kan kiezen uit verschillende eind- en begin belletjes, je ziet op een kaartje hoeveel mensen er wereldwijd op dat moment mediteren dat is inspirerend, en je krijgt zogenaamde milestones als je bijvoorbeeld 10 dagen aaneengesloten elke dag mediteert, dit werkt goed voor je motivatie.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

One Comment

  • Govind Vloemans schreef:

    Hoi Job, helder wat je schrijft.
    Sinds kort woon ik weer op mezelf. Mediteren doe ik al lang en het was toch weer zoeken hoe ik het in mijn nieuwe leefvorm kreeg. ‘S morgens ging het wel maar ’s avonds was lastiger. Ik heb toen een tijdstip gekozen waarop ik naar bed ga en het half uur daarvoor ga ik zitten. En dat werkt prima. Groetjes Govind

× Maak een belafspraak