fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Hoe ga je om met een vakantiekater?

By 8 augustus 2014augustus 31st, 20213 Comments

vakantiekater

Ik ben net weer begonnen met werken na een heerlijke lange vakantie. Dat is wel weer even wennen. Na een paar dagen werken is er weinig meer over van het ontspannen gevoel van de vakantie. Hoe ga je daar het beste mee om?

Rooskleurig beeld

Tijdens de vakantie denk ik nog wel eens aan werk. Vooral aan dingen die ik nog graag wil doen, dat zijn voornamelijk de leuke dingen. Onbewust ontstaat er zo tijdens de vakantie een ietwat te rooskleurig beeld van het werk, dit beeld wordt na de vakantie wreed verstoord door de dagelijkse gang der dingen. Er zijn veel klussen die veel aandacht en doorzettingsvermogen vergen zo blijkt tijdens de eerste paar dagen werken:

 • In mijn werkzaamheden lijk ik de routine te missen. Ik heb het idee dat ik achter de zaken aan loop.
 • Ik ben vergeten hoe ik een aantal veelgebruikte passwords moet typen. Het password weet ik wel, maar de manier waarop ik het moet typen zit niet meer in mijn motorisch geheugen.
 • Ik vergeet om mijn dagelijkse todo’s uit te schrijven en werk veelal als een kip zonder kop vanuit mijn inbox. Het duurt een paar dagen voordat ik mijn zero inbox policy heb weten te herstellen.
 • Ik vind het lastig om op mijn krent te blijven zitten. Tijdens de vakantie ben je lekker in beweging en daar raakt je lichaam aan gewend. Als je eenmaal weer op je werkplek zit ben je weer de good old kantoortijger die het moet hebben van het loopje naar de koffie automaat of de wc.
 • Ik raak snel afgeleid. Ik kan vaak de verleiding niet weerstaan om even weg te klikken vanuit het venster waarin ik aan het werk ben. Om mezelf vervolgens ergens te moeten redden al surfende op de grote oceaan van het internet.
 • Ik lijk de focus te missen en weet niet goed waar ik moet beginnen. Het is moeilijk om de prioriteiten van de werkzaamheden goed in te schatten. Alles lijkt even belangrijk.
 • Ik vind het even niet allemaal even leuk en bedenk dat er vast veel leuker werk is.

Allemaal symptomen van een vakantie kater. Hier is niks aan te doen, dingen zijn zoals ze zijn. Wat wel kan is om mindful om te gaan met deze ervaringen en gedachten, het opmerken hiervan is een eerste stap. Door er verder niet al te zeer in mee te gaan en me niet te identificeren blijven het gedachten en niet veel meer dan dat.

De positieve kant

Veel van de dingen die je opmerkt kun je ook van een andere positieve kant bekijken.

 • Door de routine langzaam weer op te bouwen zie je zelf hoe je omgaat met je gewoonten en kun je daar waar nodig routines veranderen.
 • Na het herstellen van de juiste schrijfwijze van de passwords typ ik ze weer soepel. Het is verbazingwekkend hoe goed en snel je motorische geheugen werkt.
 • Als mijn todo’s weer vaststaan en mijn inbox leeg is bedenk ik met dat ik ‘vroeger’ nooit zo werkte. Het is prettig om deze vooruitgang op te merken.
 • Het lang zittend werk doen is geen favoriete bezigheid. Het is “food for thought” om te bedenken hoe dit anders kan.
 • Het opbouwen van het vermogen om weer geconcentreerd bezig te zijn is ook een fascinerend proces. Het overwinnen van de weerstand die komt kijken bij het starten van een moeilijke taak en het weerstaan van afleiding is leerzaam.
 • Door het gebrek aan een overzicht van wat prioriteit heeft kan je bedenken wat ook al weer je doelen zijn en of deze nog kloppen. Wat is belangrijk en wat niet. Aan de hand daarvan worden je prioriteiten vanzelf duidelijk.

Ik ben benieuwd naar jouw beleving van de vakantiekater en hoe je daar mee omgaat. Het je ervaringen, laat het dan weten hieronder bij de reacties.

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

3 Comments

 • Leontien schreef:

  Wij zijn met een aantal collega’s al een aantal dagen eerder begonnen dan de rest. Heerlijk rustig opstarten, nog weinig input van anderen. Verder veel en lang koffie drinken en in de pauze met z’n allen een (extra lang) rondje lopen of buiten de deur lunchen. De ideale manier om het vakantiegevoel nog een beetje vast te houden, maar toch alvast weer te wennen aan het hele werkgebeuren… En laten we eerlijk zijn: zonder werk zou er ook geen vakantie zijn!

× Maak een belafspraak