fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Beginnen met lastige klusjes, het ideale moment is nu!

By 5 februari 2014augustus 31st, 2021One Comment

123

Om jezelf tot iets te zetten moet je soms gewoon beginnen. En dat is nu vaak ook meteen het lastigste deel van het proces. Hoe krijg je jezelf zover dat je ergens aan begint?

De moeilijkheid van het beginnen aan een lastige klus is dat er een altijd wel een reden is die er voor zorgt dat je niet begint:

Op zoek naar uitstelgedrag

Ik zoek bewust naar bezigheden om de taak waar ik aan moet beginnen nog even uit te stellen. Voordat ik deze blogpost ben gaan schrijven check ik eerst nog even mijn mail, kijk of er nog nieuws is en check ik Twitter nog even. Dit uitstelgedrag kost me zo een half uurtje. Eigenlijk maak ik mezelf wijs dat er altijd wel iets anders te doen is voordat ik ergens aan kan beginnen waar ik eigenlijk niet zo’n in zin heb.

Beredeneren wanneer je moet beginnen

Een andere reden om een taak nog even te laten liggen, is dat ik probeer te beredeneren waarom ik op dat moment ergens wel of niet aan moet beginnen. De logica die daar bij komt kijken is vaak ver te zoeken. Hierbij kan zich een waar ping-pong spel ontwikkelen tussen de keuzes wel doen, niet doen, wel doen. Uiteindelijk verdoe ik daar mijn tijd mee en ben ik meer bezig met de keuze dan met de taak zelf. Tevens redeneer ik altijd naar een oplossing toe waarbij ik een lastige taak nog even kan uitstellen.

Opzien tegen de klus

Tevens zie ik op tegen het uitvoeren van de klus omdat deze saai of lastig is. De aard van de taak maakt dat ik er tegenop ga zien. Zo stel ik het doen van mijn btw aangifte voor de belasting altijd uit tot het laatste moment. Ik vind het saai en het is een lastig werkje omdat ik mijn aandacht en focus erbij moet houden. Dat kost me inspanning waar ik tegenop zie.

Om mezelf aan te leren om niet te treuzelen probeer ik het volgende:

Een klein beginnetje maken

Ik probeer zonder te aarzelen een klein deel van de taak in gang te zetten. Voordat ik ga schrijven is dat het klaar leggen van mijn laptop. Het opstarten. Het weerstaan van de gedachte om eerst even het nieuws te checken of mijn mail te lezen en vervolgens te gaan schrijven. Als de kop er af is om het zo maar te zeggen gaat de rest vaak vanzelf.

1, 2 en 3!

Ik adem drie keer langzaam in- en uit. Daarbij tel ik ademhalingen en na de laatste ademhaling begin ik resoluut aan je taak. Ik voel me daarbij net zoals wanneer ik aftel voordat mijn dochtertje dat uit de douche moet komen, maar het werkt. Het wil wel eens gebeuren dat ik op tel drie niet in actie kom. Dan tel ik gewoon nog een keer, daarbij merk ik op hoe vaak ik weiger. Zoals een paard dat niet over de hindernis wil springen.

Het ideale moment is nu

Ik probeer niet te wachten totdat het ideale moment om ergens aan te beginnen voorbij komt. Bij kleine taken die ik saai of lastig vind merk ik dat dit moment zich nooit lijkt aan te dienen. Hier zorg ik zelf voor door argumenten te verzinnen waarom dit niet het goede moment is. Dit werkt uitstelgedrag in de hand. Het ideale moment is dus nu!

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

One Comment

× Maak een belafspraak