fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Een goed ritme vinden na een lange vakantie

By 26 augustus 2015augustus 31st, 2021No Comments

Iedereen is weer lekker aan het werk. Na een lange vakantie is het afzien in de eerste weken. Vroeg opstaan, achterstallige e-mail van de vakantie verwerken, minder drinken, meer sporten, kinderen naar clubjes en ga zo maar door. Vanuit een zomerslaap naar vol gas. Dat doet pijn, de vakantiekater ligt op de loer. Maar deze overgang naar een vast ritme is ook een kans om ingeslepen patronen te herzien.

Vroeg opstaan

Vroeg opstaan is nooit mijn grootste hobby geweest. Mijn ochtendhumeur duurde vaak tot de vierde kop koffie. Net na de vakantie had ik het gevoel van een jetlag. Slap in de benen en de energie van een luiaard. Met een beetje doorzettingsvermogen kun je verbetering in deze moeizaame start van de dag krijgen door jezelf een vast gezond ochtendritueel aan te leren: elke dag op dezelfde dag vroeg opstaan, niet in één keer maar elke dag iets vroeger zodat je lichaam ook kan wennen. Vroeg naar bed, niet in één keer om 21:00 gaan slapen, maar elke dag iets vroeger zodat je kan wennen aan een gezond slaappatroon.

Meer doen met minder stress

Net na de vakantie vliegt de schrik je om het hart. Alle dingen die je nog moet doen komen op je af. Het is moeilijk om het overzicht te bewaren. Waar te beginnen. Door jezelf aan te leren om via een vast systeem te werken kun je orde scheppen in de chaos en stress verminderen. Een goed getting things done systeem zorgt voor: een solide manier om je e-mail te verwerken volgens het zero inbox principe, verwerk je inbox totdat deze leeg is en hou dat zo. Maak een degelijke todo lijst en werk deze dagelijks bij. Neem daarvoor elke dag aan het begin van de dag een kwartiertje de tijd. Doe dit vóórdat je e-mail opent anders is het hek van de dam. Maak in dit kwartiertje tevens een globale dagplanning zodat je weet wat je te doen staat. Er kan van alles tussenkomen, maar dat is beter dan overvallen worden doordat je niet weet wat je op een dag te wachten staat. Markeer de drie belangrijkste taken die je op een dag moet verrichten en plan deze zo vroeg mogelijk op de dag. Deze drie taken vormen de stenen die je in een bak moet doen, daarnaast past veel zand (kleinere taken).

Plan vaste momenten om te bewegen

Plan aan het begin van een week de vaste momenten dat je gezond beweegt of sport. Gezond bewegen is essentieel om de instelling tussen je oren gezond te houden. Zo werkt het goed om vroeg in de ochtend te sporten. Een rondje hardlopen voor werk levert heel veel energie op. Als je dit zelfde rondje nog moet lopen als je uitgeteld op de bank zit na een lange dag werken gaat  het veel moeizamer.

Leer je eigen weerstand te overwinnen

Bij het aanleggen en doorbreken van je eigen patronen zul je bij uitstek mentale tegenwind ondervinden.

  • Je blijft liever lekker in bed liggen en gaat een half uur snoozen waardoor je alsnog moet haasten als je opstaat, when you snooze you lose
  • Je begint ad hoc aan je werk en ziet wel waar het schip strandt, meestal zal dat middenin de stress zijn
  • Je belandt elke dag uitgeteld op de bank en hebt geen energie meer om te sporten
  • Je wordt chagrijnig omdat niks lijkt te lukken

Om al deze mentale patronen te de doorbreken werkt in mijn optiek niets beter dan leren mediteren, daarbij wordt je bewust van je eigen gedachten en vind je een goede manier om daar mee om te gaan.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak