fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

10 tips voor een ontspannen overgang van werk naar vakantie

By 10 juli 2015augustus 31st, 2021No Comments

vakantie-stressHet vakantieseizoen is begonnen en het grote genieten kan beginnen, maar het acuut ontspannen gaat niet voor iedereen even makkelijk. Veel vakantiegangers storten de eerste paar dagen van de vakantie in doordat de overgang van hard werken naar totale rust te groot is. Daardoor worden ze ziek worden of raken ze in een dip als ze naast het zwembad in de zon zitten. Hoe zorg je dat de overgang van werken naar de vakantie soepel verloopt?

  1. Bouw voordat je vertrekt gelijkmatig je werk af. Probeer niet tot het laatste moment door te bikkelen en op de avond voor vertrek tot laat door stapels e-mails heen te worstelen. Stel je out of office melding één dag voor je vertrekt in zodat mensen die je mailen weten dat ze zullen moeten wachten tot na je vakantie. Begin een paar dagen voor vertrek al met de overdracht van werk naar collega’s die tijdens je vakantie je werk overnemen.
  2. Zorg dat je zakelijke- en persoonlijke mail gescheiden hebt. Hierdoor hoef je tijdens de vakantie niet bij je zakelijke mail als je wat persoonlijks moet opzoeken.
  3. Neem iets mee waarmee je aandacht kan vullen in plaats van werk. Een paar pittige sudoku’s of een paar fijne tijdschriften die inspelen op hobby’s waar je normaal gesproken niet aan toe komt trekken je gedachten vanzelf een andere kant op.
  4. Als je ZZP-er bent of tijdens de vakantie toch bereikbaar moet zijn, stel jezelf dan grenzen. Bijvoorbeeld een uurtje werken in de ochtend. Zo voorkom je dat je constant bezig bent.
  5. Begin tijdig met inpakken. Maak een paklijst zodat je zeker weet dat je niks vergeet. Spullen die je nodig denk te hebben kun je makkelijk een week voor vertrek al in een een doos gooien zodat ze bij elkaar liggen. Hierdoor vermijd je de stress bij het last minute inpakken.
  6. Neem je sportspullen mee op vakantie. Ga bijvoorbeeld een rondje kan hardlopen, dit zorgt ervoor dat je niet helemaal instort als je naast het zwembad zit. Het is gezond om even het bloed te laten stromen tijdens een rondje lopen om de camping.
  7. Neem een paar dagen om te acclimatiseren en geleidelijk tot rust te komen. Als je gelijk op dag één van de vakantie begint met een tocht van 30 kilometer kanoën zul je merken dat de vorm ver te zoeken is. Je lichaam heeft tijd nodig om even tot rust te komen en te wennen aan een ander ritme.
  8. Neem met je reisgenoten de verwachtingen van de vakantie door. Als de een elke dag op pad wil en de ander wil een week in het zwembad liggen dan geeft dat problemen. Als je vooraf je verwachtingen bespreekt kan je samen bepalen hoe je de vakantie invult.
  9. Laat je telefoon in de tent liggen en ga zonder op pad. Hierdoor voorkom je dat je stiekem toch nog even je werk mail gaat checken om te zien of alles goed gaat. Zo kom je nooit écht los van je werk.
  10. Neem een voorschot op de vakantie en trek eens een lekkere fles wijn open. Denk bij het drinken van de wijn eens aan de vakantie. Je hersenen zijn soms makkelijk te foppen en kunnen al een voorschot nemen op de ontspanning.

Maak er een ontspannen vakantie van!

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak