fbpx Skip to main content
30 Day ChallengeProductiviteit

Wat je kan leren van een maand geen alcohol drinken

By 30 juni 2015augustus 31st, 2021No Comments

30-dagen-niet-drinken

Ik vind mezelf een matige drinker. Af en toe een wijntje bij het eten en een biertje bij de borrel. Als ik met vrienden op stap ga worden het wel eens een paar biertjes meer. Maar ik vraag me wel eens af hoe zeer mijn gedrag afgestemd is op het drinken van een glaasje alcohol op z’n tijd. Er is maar één manier om het te proberen: 30 dagen niet drinken. Dat was lastiger dan ik gedacht had.

Het idee voor een maand niet drinken had ik al wat langer. Deze maand was ik al bezig met de Less is More challenge en normaal gesproken doe ik maar één challenge tegelijk, maar toen de buurvrouw vroeg of ik klaar was voor een maand niet drinken moest ik dat natuurlijk ook nog eens proberen.

Momenten

Wat ik het meest gemist heb zijn de momenten die horen bij het drinken van een glaasje alcohol. Een wijntje drinken tijdens het koken, een biertje na het sporten, een biertje tijdens de borrel, een paar biertjes met vrienden in de kroeg, een fles lekkere wijn als ik uit eten ben met mijn vrouw. Het is vooral het verlangen naar een drankje op deze momenten dat het moeilijk maakt. Als je daar overheen weet te stappen valt het mee. Maar over het gemis van momenten heenstappen is moeilijk. De momenten dienen zich namelijk als vanzelf aan en vormen een trigger voor het gedrag. Je moet sterk in je schoenen staan om het verlangen op die momenten te weerstaan.

Glijdende schaal

Alcohol heeft een verslavend element in zich. Voor veel mensen is het dagelijkse kwelling om deze verslavende werking te weerstaan. Een gevaar zit in het feit dat je via een glijdende schaal steeds wat meer drinkt. Van elke dag een wijntje, naar elke dag een halve fles, naar meer drinken dan goed voor je is. Als je een maand niet drinkt merk je hoe sterk de aanzuigende werking is. Het niet drinken is het een goede test om te kijken of je bestand bent tegen het omkeren van de glijdende schaal.

Sociale druk

Het drinken van alcohol zit verankerd in onze samenleving. Als je niet drinkt dan kijken mensen je toch een beetje meewarig aan: “waar is dat goed voor?”. Ik heb steeds het gevoel dat ik in de verdediging moet, maar dat zal ook deels aan mijzelf liggen. Het weerstaan van de druk van anderen is moeilijk. In het ontwikkelen van de wilskracht om zelf de keuze te maken ligt de oplossing.

Alcohol vrij bier

Om te testen waar je precies naar verlangt kan je proberen om het geen je mist te vervangen door iets anders. Om toch van het moment te genieten heb ik zo nu en dan eens een alcohol vrij biertje gedronken, maar dat voelt toch een beetje raar. Net als de e-smoker is dat gevoelsmatig een vreemde oplossing. Het is een tijdelijk surrogaat, maar haalt het niet bij een echt biertje. Een glas frisdrank is vaak lekkerder, maar dat brengt dan weer niet het zelfde surrogaat gevoel voor het moment. Smaak hou je dus niet voor de gek.

Is mijn houding ten opzichte van alcohol verandert? Nee niet echt, maar het was wel nuttig om te ondervinden wat er gebeurt als je het zonder moet stellen. Ik denk dat het nu makkelijker is om een gevoel van maat te houden bij het drinken en te genieten met mate.

30 day challenge

Ik doe vaker een 30 day challenge omdat ik het leuk vind om een uitdaging aan te gaan en bestaand  gedrag ter discussie te stellen. De uitkomsten zijn vaak onverwacht en leerzaam doordat ik geconfronteerd word met patronen die moeilijk zijn te doorbreken. Als je gedrag wilt veranderen is er geen andere manier dan het maar eens gewoon te doen. Naarmate je vaker een challenge doet wordt het makkelijker om gedrag wat je niet prettig vindt af te leren en nieuw gedrag aan te leren. Alleen met lezen en praten over gedragsverandering kom je er niet.

Heb je een goed idee voor een 30 day challenge, laat het weten!

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak