fbpx Skip to main content
30 Day ChallengeProductiviteit

De resultaten van de 30 Day Challenge onttroepen

By 13 augustus 2014augustus 31st, 2021No Comments

opruimen

De vakantie met bijbehorende vakantiekater kwam er even tussendoor, dus de evaluatie van mijn 30 day challenge onttroepen liet even op zich wachten. Bij deze uitdaging heb ik elke dag minimaal 20 minuten besteed aan het opruimen van spullen en het weggooien van oude spullen. Bijna had ik de evaluatie laten schieten. Maar dat was een beetje te makkelijk geweest. Het is relatief eenvoudig om een dapper voornemen uit te spreken, maar dan is het ook goed om te reflecteren wat het resultaat was van dit voornemen.

Het onttroepen leverde het volgende op:

Elke dag opruimen

Zoals het opbouwen van elke gewoonte was het niet makkelijk om elke dag de tijd te vinden om op te ruimen. Op dagen dat je ’s ochtends om kwart over zeven de deur uit gaat en om 11 uur thuis komt is het lastig om de motivatie te vinden op toch aan de slag te gaan. Op zich is dit ook een leermoment. Elke dag voor het opruimen hik ik er tegenaan en heb ik eigenlijk geen zin. Het overwinnen van deze weerstand is al een nuttige ervaring. In totaal denk ik dat ik 6 keer een dag gemist heb. Deze gemiste tijd heb ik wel ruimschoots ingehaald door in het weekend langer bezig te zijn.

Veel spullen

Wat je opvalt als je elke dag opruimt is dat je elke dag wordt geconfronteerd met hoeveel spullen we eigenlijk hebben. En hoe deze spullen zich als vanzelf door je huis lijken te verspreiden. Ik heb in totaal 8 vuilniszakken aan troep afgevoerd. Een vuilniszak was gevuld met oude kleren. Het is ongelofelijk hoeveel kleren we nodig denken te hebben. Verder heb ik veel spullen afgevoerd die je gratis krijgt zoals tassen, sleutelhangers en ander relatiegeschenken. Tevens zijn er veel spullen waarvan je denkt: die gebruik ik vast nog wel een keer. Nou niet dus. Veel rommel zal je nooit missen.

Ruimte

Het is fijn om na het opruimen vast te stellen dat het eindresultaat beter is. Je hebt overzicht en de ruimte straalt rust uit. Als spullen op een vaste plek liggen zijn ze makkelijk te vinden. De kunst is wel om de spullen terug te leggen op hun plek meteen dat je ze gebruikt hebt. Meestal ben ik geneigd om een voorwerp dat ik gebruik heb neer te leggen op de plek waar ik het voorwerp het laatst gebruikt heb. Maar het loont om even een paar extra passen te doen en voorwerpen op hun plek terug te leggen. Dit voorkomt dat je aan het eind van elke dag alles weer moet terugleggen.

Kinderen

Ontroepen met kinderen in huis lijkt onbegonnen werkt. Mijn kinderen lijken het tegenovergestelde te doen van onttroepen. Ze verzamelen nieuwe spullen en verspreiden deze het liefst over het hele huis. Momenteel liggen de loombandjes op de bank, in de keuken, op de trap, in de badkamer en waar niet. Elke dag al deze spullen opruimen is ondoenlijk.

Nieuw spullen

Doordat je bewust wordt van hoeveel spullen je eigenlijk al hebt en hoe lastig het is om deze georganiseerd te houden word ik ook kritischer bij het aanschaffen van nieuwe spullen. Vragen als: heb ik dit écht nodig? Hoe vaak ga ik dit gebruiken? Heb ik hier plaats voor? Kan ik dit niet lenen van iemand? zijn daarbij nuttig.

Het eindresultaat

Al met al was de uitdaging lastiger dan ik van tevoren gedacht had. Het resultaat is minder dan ik verwacht had. Toen ik begon had ik voor ogen dat ik mijn hele huis en de garage zou kunnen onttroepen. Maar dat is nog niet helemaal gelukt. Zo blijkt ook maar weer dat het ideaal beeld van wat ik dacht te bereiken te ambitieus was. Een ambitieus doel is prima en motiveert om hoog in te zetten, maar het proces is belangrijker en levert op de lange termijn meer op. Dus nu volhouden met een opruimroutine in de vorm van het direct uitvoeren van een opruimklusje als deze zich voordoet.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak