fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Wat te doen bij twijfelkonten

By 18 juni 2014augustus 31st, 2021No Comments

keuzes-maken

Waarom is het soms zo moeilijk om simpele keuzes te maken? Bij keuzes die op het eerste oog niet zo moeilijk lijken kan ik eindeloos twijfelkonten. Vooral in mijn hoofd dan. Ga ik, of ga ik niet? Wat zal ik eerst doen? Moet ik dit doen, of moet ik dat doen?  Wat maakt dat het zo moeilijk is om een definitieve beslissing te nemen? Waar komt die twijfel vandaan?

Er spelen een aantal factoren bij het twijfelkonten.

Angst voor de verkeerde keuze

Ik ben bang om de verkeerde keuze te maken. Als ik een keuze maak om niet te gaan naar een afspraak ben ik bang dat ik later spijt krijg. Zeker als het iets leuks is waar ik graag bij wil zijn. Ik hik er tegenaan om af te zeggen als het even niet goed uitkomt. Als ik dan toch de kogel door de kerk slinger en afzeg ben ik bang dat ik daarna meteen overvallen wordt door een gevoel dat ik nu iets mis.

Ik wil onbewust alles tegelijk

Onbewust wil ik alles tegelijk. Tegelijk werken en twitteren, tegelijk hardlopen en fietsen, tegelijk een biertje drinken en een avondje rustig aandoen, tegelijk met de kinderen spelen en even wat voor mezelf doen. Dat gaat niet. Eén ding tegelijk is al moeilijk genoeg. Eigenlijk is één ding doen veel moeilijker.

Ik wil me niet vastleggen op één keuze

Het is lastig om je vast te leggen op één keuze. Dit geeft je namelijk niet de mogelijkheid om de hele tijd te switchen naar iets anders. Het is verleidelijk om jezelf deze vrijheid toe te kennen door geen keuze te maken. Door geen keuze te maken stel je de keuze uit en als je niet oppast verzand je in twijfelkonten.

Allemaal legitieme redenen om te twijfelkonten, maar het is niet altijd handig.

De ideale situatie zou zijn om een afgewogen beslissing te maken en daar achter te gaan staan. Om dat te bewerkstelligen zullen er toch wat dingen anders moeten:

  • In een vroeg stadium onderkennen dat je aan het twijfelkonten bent over een simpele keuze. Hierdoor kan je kort voors en tegens tegen elkaar afwegen en een beslissing nemen waaraan je jezelf houdt. Dit bespaart je hopelijk de moeite die ontstaat doordat je later gaat twijfelkonten.
  • Niet te veel last minute beslissingen nemen. Als je dit wel doet werk je in de hand dat je niet rechtlijnig bent met je keuzes. Het zal even wennen zijn om jezelf te houden aan een keuze, maar op de lange termijn geeft het je meer rust.
  • Goede en slechte keuzes bestaan niet. Een keuze an sich is niet goed of slecht op zichzelf. Jouw gedachten kleuren de keuze en niet andersom. Dit is ten minste de theorie. In praktijk is het vaak anders. Maar dit inzicht kan wel eens verhelderend zijn.
  • Merk op als je aan het twijfelkonten bent. Het is fascinerend om te zien hoe je gedachten met jezelf aan de haal gaan. Hier kan je wat van leren. Je kan dan ook proberen om daar niet in mee te gaan.
  • Als je spijt krijgt van je keuze blijf daar dan niet in hangen. Gedachten als “Als ik dit.. dan..” brengen je nergens. Probeer deze energie aan te wenden voor het bedenken hoe je soortgelijke keuzes in de toekomst beter kan maken.

Hopelijk leidt dit tot minder twijfelkonten. Alhoewel een beetje twijfelkonten op z’n tijd..

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak