fbpx Skip to main content
ProductiviteitSporten

Voordelen van het hardlopen zonder koptelefoon

By 5 november 2013augustus 31st, 20214 Comments

Ik ben net vertrokken voor een rondje hardlopen vroeg in de ochtend. De zon komt net op en geeft een mooie rode gloed vanuit het oosten. De wandelpaden zijn nat van de vele buien van de afgelopen dagen. Ik hoor een zompig geluid als mijn schoenen loskomen van het natte asfalt. Bwash, Bwash, Bwash. Een lekker ritme waaraan ik kan horen hoe hard ik loop. Ik had de gewoonte om tijdens het hardlopen oordopjes met muziek in te hebben, maar zonder oordopjes is het het lopen intenser als je er aandacht voor hebt.

Ademhaling

Nu ik zonder mijn oordopjes loop hoor ik duidelijk het ritme van mijn ademhaling. Het voelt alsof het ritme gekoppeld is aan het ritme van mijn looppas. Gedurende twee passen adem ik in en gedurende een pas adem ik uit met een korte stoot. Ik probeer te variëren door wat rustiger uit te ademen en merk dat het ritme van mijn ademhaling wat gelijkmatiger wordt. Ik kan het niet helemaal volhouden want het lijkt of ik nog wat adem te kort kom om dit vol te houden. Ik probeer ook om alleen in- en uit te ademen door mijn neus. Er zijn lopers die een hoog tempo kunnen lopen terwijl ze alleen door hun neus adem halen. Ook dit hou ik niet lang vol. Maar het is leuk om te variëren met de ademhaling tijdens het lopen om te kijken wat er mogelijk is.

Gedachten

Tijdens het hardlopen komen de gedachten snel. Na de eerste paar honderd meter lijkt het soms of er al een hele dag vol met gedachten voorbij is getrokken. Bij het lopen met oordopjes worden deze gedachten meer gestuurd door de muziek. De maalstroom van gedachten lijkt wat minder te worden naarmate het rondje vordert. Na het rondje ben ik voldaan en zijn de gedachten even net zo uitgeraasd als het lichaam. Dit gevoel maakt langzaam plaats voor een prettig tintelend gevoel dat veel energie geeft om de rest van de dag te beginnen

Afleiding

Tijdens het lopen zonder muziek is er geen afleiding bij het weerstaan van de lichamelijke en geestelijke belasting. Het volhouden van het tempo vergt ook een mentale kracht waarvan het fijn is dat je voelt dat je hem kan weerstaan. Ook de gedachten aan hoever ik nog moet lopen tijdens mijn vaste rondje moet ik onversneden weerstaan. Dat is pittig, maar het maakt de ervaring puur en de voldoening na afloop groot.

Groeten

Een ander voordeel van het lopen zonder koptelefoon is dat ik veel aandacht heb voor de omgeving waar ik op dat moment loop. De lopers die ik tegenkom zijn vaak verzonken in hun eigen trance. In ruil voor een vrolijke groet krijg ik soms een vriendelijke blik terug, als ze me tenminste horen door de muziek uit hun eigen koptelefoon heen. Dat schept een prettige band tussen lopers onderling op dit vroege tijdstip. Het is een fijn idee om een lichtpuntje te zijn in het ochtendritueel van iemand anders.

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

4 Comments

 • Remco schreef:

  Ik ben het ook gewend om met dopjes in mijn oren te lopen. Het geeft mij een houvast om niet alles tegelijk te geven, aangezien ik dan op een vast tempo loop. Vaak heb ik het probleem dat ik zonder muziek te hard van stapel loop en hierdoor na 2 km al volledig afgemat ben. Heb je daar ook nog tips voor?

  • Jacob Odilon schreef:

   Hey, de eerste reactie! Wat een eer!

   Je kan je afvragen wat je doel is met hardlopen. Als het is om gelijkmatig te lopen zou je ook kunnen proberen om je eigen tempo te leren aanvoelen, dit kan je doen door te kijken naar je paslengte en het tempo.

   Misschien is je snelle sart ook wel een teken van het ongeduld dat je hebt om te beginnen met lopen, je kan eens proberen om rustig te starten en te kijen of het lukt om langzaam te versnellen. Natuurlijk kunnen digitale hulpmiddelen helpen. Een goed horloge (zoals de klokkies van Garmin) voor loopondersteuning geeft je huidige gemiddelde snelheid weer, tevens kan je letten op je kilometertijden. Kan je daar wat mee?

 • Red Feet schreef:

  Ik liep ca. een jaar altijd met oordoppen met muziek (tempo v/d muziek had idd ook invloed mijn looptempo), toen ben ik bij een hardloop event een keer gestart zonder muziek en dat is eigenlijk zo goed bevallen dat ik sindsdien geen muziek meer aan heb. Eerst had ik wel oordoppen in voor de audio cues van de RunKeeper-app (ik heb ze ingesteld op ‘per 1 km’) maar nu loop ik al 3 jaar ‘unplugged’ (maar wel met audio cues: afstand, snelheid, etc.)

  @Remco: misschien kun je starten met een langzaam nummer op en daarna zonder oordoppen ‘losgaan’ in je eigen tempo zonder de ‘muzikale handrem’ 😉

× Maak een belafspraak