fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Gebruik je smartphone effectief

By 30 oktober 2013augustus 31st, 20212 Comments

Ik zou wel eens willen weten hoeveel tijd per dag ik besteed aan het gebruik van mijn smartphone. Als ik een gokje mag wagen dan denk dat een uur per dag in de buurt komt en dan vind ik mezelf nog een matige gebruiker. Mijn gebruik van de smartphone varieert van het checken van e-mail en whatsappen voor de communicatie tot het gebruik van vele apps als nos.nl, twitter en nog vele anderen. Met al deze apps kan ik zo langzamerhand bijna alles dat ik op mijn pc ook kan. De mogelijkheden zijn dus onbeperkt, mijn aandacht echter niet. Hoe kan ik bewust omgaan met mijn smartphone?

Neurotisch gedrag

Als ik in openbare gelegenheden om me heen kijk lijken veel mensen zo langzamerhand vergroeid met hun telefoon. Elk onbenut ogenblik wordt gebruikt om even de smartphone te checken. Het is zelfs een nationale “tic” geworden door om de zoveel minuten je telefoon uit je broek te toveren en vluchtig te kijken of er nog nieuwe notificaties of berichten zijn. In veel situaties lijkt het checken van de telefoon ook een kleine ontsnapping uit het huidige moment, bijvoorbeeld tijdens een saaie vergadering, een feestje waar je niemand kent of tijdens een gesprek waarbij je de aandacht verliest. Op dat moment zijn we wel lijfelijk aanwezig, maar met onze gedachten zijn we ergens anders.

Stil staan

Ook kunnen we tegenwoordig de smartphone gebruiken terwijl we lopen, fietsen en zelfs terwijl we auto rijden, met alle dramatische gevolgen van dien. Het is zeer verleidelijk om even te whatsappen dat we onderweg zijn terwijl we 120 km/u rijden op de linker baan of even op de fiets Google Maps gebruiken om op te zoeken waar we precies naar toe moeten. Maar ook het lopen met je blik op de smartphone geeft een zeer afwezige indruk. Kijk maar eens om je heen in een drukke winkelstraat. Het gebruik van de smartphone terwijl we ons verplaatsen lijkt handig omdat het makkelijk is en we geen tijd verliezen. Echter de afwezigheid maakt dat we niet zien wat er om ons heen gebeurt. Tevens zijn we ons niet bewust van wat voor moois er te zien is om ons heen.

Ik ben op zoek naar nieuwe gewoonten om mijn telefoon bewuster en efficiënter te gebruiken. Een outline voor  nieuwe gewoonten:

  • Zet het automatisch synchroniseren van data uit. Hierdoor krijg je geen notificaties van apps waar je niet op zit te wachten. Als je behoefte hebt aan updates kun je handmatisch synchroniseren.
  • Verwijder tijdslurpers zoals de Facebook app om niet in de verleiding te komen om eindeloos tijdlijnen te blijven scrollen.
  • Wees selectief met het installeren van apps. Elke nieuwe app die je installeert gaat je tijd kosten en maakt dat je telefoon onoverzichtelijker wordt.
  • Gebruik je smartphone niet tijdens het lopen, ga bewust stil staan als je een bericht wil lezen of typen. Dat is in het begin even wennen, maar het maakt je zeer bewust van het gebruik van je smartphone terwijl je onderweg bent.
  • Gebruik je smartphone niet op de fiets, ga bewust stil staan als je een bericht wil lezen of typen.
  • Zet je smartphone in de vliegtuigmodus als je in de auto zit.
  • Ga eens de deur uit zonder je smartphone. Dit voelt even eng, maar geeft tegelijk een prettig vorm van rust omdat je niet gestoord kan worden.
Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak