fbpx Skip to main content
Productiviteit

Verwacht niks, zoek niks, pak niks

Mantra

Ik ben niet zo van de mantra’s. Ondanks dat ik mediteren al een paar jaar heb omarmd werken mantra’s voor mij niet. Een mantra klinkt vaak als een magische spreuk die nooit waarheid wordt. Toen ik onlangs Shoe Dog (het boek van Phil Knight over de oprichting van Nike) aan het lezen was stuitte ik op een mooie zen-volle quote toen Phil in Japan (where else) op reis was: verwacht niks, zoek niks, pak niks. Daar zit zo’n beetje alles in wat je nodig hebt om jezelf te behoeden voor veel onheil.

Elke dag bevestig ik zelf dat een te hoge verwachting vaak uitmondt in een teleurstelling. Vaak hoe hoger de verwachting hoe groter de teleurstelling.

Het zoeken naar iets of iemand dat je eindelijk het eeuwige gelukt brengt is een illusie. Terwijl we hier toch een groot deel van de dag mee bezig zijn in de vorm van hard werken in de zoektocht naar meer voldoening, status en geld.

Pak niks staat voor de kunst van het loslaten. Hoe harder je vaak probeert vast te houden aan iets, des te meer houdt het je tegen om je te ontwikkelen.

De toepasbaarheid van dit mantra is eindeloos. Elke dag zit vol met te hoge verwachtingen, eindeloze zoektochten en pijnlijke situaties waar je beter kan loslaten.

Mooi en simpel: Verwacht niks, zoek niks, pak niks.

Nu alleen nog veel oefenen ?

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak