fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#48 Begin met discipline trainen

By 12 april 2020augustus 31st, 20212 Comments

Discipline trainen

Is de vuilniszak al wéér vol, het aanrechtblad vol met kopjes en het espressoapparaat vies? Dat komt doordat je elke keer dat je dit ziet denkt: nu even niet. Daarmee heb jezelf de routine aangeleerd om vervelende taakjes uit te stellen. Logisch het zijn saaie klusjes met weinig resultaat. Met een kleine draai kan je hier uitgesproken kansen van maken om je discipline trainen. Elke keer dat je een rotklusje direct aanpakt wordt je discipline spier sterker. Begin met discipline trainen. Als je eenmaal begint zal je merken dat je ook in je werk automatisch rotklusjes afmaakt.

Beginnen met het trainen van discipline

  • Maak meteen na het opstaan je bed op, je bent nu al klaar voor een fijne nachtrust vanavond
  • Zet elk kopje direct in de vaatwasser in plaats van op het keukenblad
  • Maak het espresso apparaat elke keer na gebruik meteen schoon
  • Advanced: werk meteen na een bespreking de notulen uit

Achtergrond

Het overgrote deel van ons gedrag bestaat uit onbewust aangeleerde routines. Het uitstellen van rotklusjes ontstaat doordat je van jongs af aan de klusjes als saai ervaart. Als je kleine klusjes uitstelt sijpelt deze routine door naar grote klussen. Door klein te beginnen met het omdraaien met dit gedrag worden uiteindelijk ook grote klussen weer goed te doen. Discipline trainen is goed mogelijk! Tiny Habits worden uiteindelijk grote habits. Laat weten wat welk rotklusje direct gaan aanpakken in de comments hieronder.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak