fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#47 Analyse verlamming stoppen

By 4 april 2020augustus 31st, 2021One Comment
analyse verlamming

Analyse verlamming

Je wil ergens aan beginnen maar je weet niet wat de beste manier is. Googelen geeft 20.000000 opties. Analyseren wat de beste optie is. Na een dag analyseren ben je niks opgeschoten. Ontevreden. Niks opgeschoten. Je hebt analyse verlamming ondergaan. Als je ‘last’ hebt van een analyserend brein is analyse verlamming een grote valkuil. Eerst snappen en dan doen is het verleidelijk om eindeloos te blijven analyseren wat de beste optie is. Daar kom je er in sommige gevallen niet uit. Gewoon beginnen is dan beter beter. Zoals deze tip schrijven in plaats van 10 artikelen doorploegen wat de beste insteek is. En ook dus ook even negeren dat er 100 manier zijn om het beter te doen (angst om de verkeerde keuze te maken).

Stoppen met Analyseverlamming

  • Maak éérst een begin, al is het maar een kwartier. En zoek daarna of je op het juiste spoor zit.
  • Limiteer je tijd die je besteedt aan een analyse. Er blijven altijd 10 betere opties.
  • Realiseer je dat je zónder voorkennis ook een kans bestaat dat je een betere oplossing verzint dan een ‘same same but different’ oplossing.
  • Haal analyseren (moeilijk werk) en doen (makkelijk) werk uit elkaar en plan ze op andere tijden.
  • Merk de angst om de verkeerde keuze te maken op en laat ‘m gaan 🙂

Achtergrond bij Analyse verlamming

Door onze ontwikkeling zijn er zo gigantisch veel mogelijkheden om ergens aan te beginnen dat we door de bomen het bos niet meer zien. Loop een supermarkt binnen en kijk eens met andere ogen naar de 24 soorten wasmiddel die je kan kopen. Hierdoor loopt je vast in over analyseren. De paradox van (vrije) keuze. Door eindeloze mogelijkheden zijn er ook eindeloos veel mogelijkheden om angst te ervaren dat je verkeerd gekozen hebt. Angst heeft in deze een verlammend effect om in beweging te komen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak