fbpx Skip to main content
Productiviteit

Switchtasken maakt je langzaam

Lekker werken in de Coffee Company

switchtasken

Ik zit voor de verandering eens in de Coffee Company om een blog te schrijven op mijn, niet hagelnieuwe maar tweedehands, MacBook Air. Dat is een uitdagende plek omdat ik visueel, auditief snel afgeleid raak. Verder heb ik een paar vensters open met Gmail en met de webversie van Whatsapp. Het schrijven vordert niet zo lekker omdat ik om de paar minuten de neiging heb om mail of Whatsapp te checken. En ik ben niet enige. Om mij heen zie ik dat iedereen lekker ‘aan het werk is’ terwijl er druk geschakeld wordt tussen mail, Slack, Zoom, Insta en Whatsapp. Waar ik normaal een blog binnen een pomodoro (20 minuten) afmaak ben ik nu nog niet eens klaar me de eerste paragraaf. Dit is wat Switchtasken met je doet: je gaat tot 40% langzamer werken doordat je constant switcht. Tijdens dat switchen raak je tijd en concentratie kwijt. Nu zit ik thuis en schrijf ik het blog verder af ?

Stoppen met Switchtasken

  • Sluit al de vensters die niet direct nodig zijn voor de taak waar je aan werkt.
  • Zet alle notificaties uit.
  • Zorg dat je niet visueel of auditief afgeleid raakt, gebruik focus muziek als je je wil afsluiten.
  • Zet een klokje met een pomodoro en ga gefocust aan de slag. Als je switcht ben je af!
  • Wees verbaasd hoeveel je gedaan kan krijgen met 20 minuten focus ??

Achtergrond bij switchtasken

Je brein is net een computerprocessor. Als deze veel moet switchen wordt het druk. Je brein gebruikt ongeveer 25% van je energie, geen wonder dat je snel moe wordt als je de hele dag aan het switchen bent. De batterij raakt dan snel leeg en je werkt eigenlijk op halve kracht. Zonde van al die tijd die je kwijt bent aan inefficiënt werken. Die kan je beter besteden aan andere (leuke dingen) die je energie geven.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak