fbpx Skip to main content
Productiviteit

Waarom op tijd komen lastig is

op tijd komen

Nog even wat afmaken..

Vorige maand probeerde ik eens voor al mijn (online) afspraken 5 minuten te vroeg te komen. In plaats van veel haasten en nét op tijd. Gek genoeg was dit een van de moeilijkste challenges die ik gedaan heb. Vaak werd het toch weer last minute haasten. Er zijn een paar helpende gedachten die bijdragen om mijn gedrag in het moment aan te passen zodat ik op tijd weg ga.

Hulpjes voor op tijd komen

  • Ik kan hier nu even beter niet aan beginnen omdat ik weet dat ik het niet kan afmaken voor mijn (volgende) afspraak.
  • Als je maar genoeg denkt aan 7:55 in plaats van 8:00 geloof je op een gegeven moment dat je afspraak ook om 7:55 begint.
  • Reistijd zie ik altijd over het hoofd. Mijn brein houdt reistijd buiten de optelsom. Als ik om 8:00 moet beginnen en ik lees de notificatie van de afspraak om 7:45 op een andere plek denk ik dat ik op tijd ben.
  • Ik kies vaak voor de korte termijn beloning, snel nog even iets doen. In plaats van lange termijn, rustig op tijd komen.
  • Systeem 1 is sneller dan systeem 2 waardoor ik in het moment dat ik een keuze moet maken altijd impulsief kies om nog even wat tussendoor te doen.
  • Mijn OCD verslaving staat ingesteld op efficientie waardoor altijd ik altijd kies voor efficientie in plaats van effectief: even rustig aan doen.

Achtergrond

Laatkomers onderschatten hun tijd met 40%, ze baseren inschattingen vooral op verkeerder aannames over de toekoms. Niet op de ervaring die je hebt gehad bij eerdere afspraken, waar je ook te laat kwam. Het menselijk plannen zit vol met denkfouten gestuurd door impulsief gedrag, uitstelgedrag en fomo.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak