fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#151 Stoppen met startuppen

By 21 mei 2021augustus 31st, 2021No Comments
startuppen

Groeien naar kleiner

Ongeveer 16 jaar heb ik gewerkt aan- en in verschillende Internet startups en in 2002 van dichtbij de Dot com crash meegemaakt. Een enkele startup was succesvol, de meesten gingen roemloos ten onder. Altijd waren de groeiplannen groots. De moodswings als de groeiplannen niet uit leken te komen waren even groots. De stress om het allemaal waar te maken zorgde dat er weinig tijd was om te genieten van het werken met geweldige techniek en geweldige mensen. Gisteren vroeg iemand om het niet weer eens leuk was om een startup te beginnen. Hell no. Ik ben er achter dat het veel prettiger werkt zonder ‘startuppen’. De slow optie bevalt beter: met plezier werken aan kleine stappen aan een zinvol idee. En héél veel tijd en energie overhouden voor andere dingen die veel belangrijker zijn dan werk. In tegenstelling tot de rest van de wereld wil ik groeien… maar naar kleiner en beter.

Stoppen met startuppen

  • Vraag jezelf oprecht wat je wil. Elke dag tien uur ploeteren achter een laptop in je startup of elke dag die aanvoelt of het weekend is met de vrijheid om je eigen tijd in te delen.
  • Stop met het geloven van succesverhalen van startups die voortkomen uit Survivorship Bias. Het meerdendeel van de startups sneuvelt roemloos.
  • Probeer het eens op een andere manier met kleine stapjes en elke dag genieten.

Achtergrond bij startuppen

Het klinkt als een jongensboek om met een slim idee de wereld te bestormen. Hip en happening om tegen je vrienden te verstellen dat je aan het ‘startuppen bent’. Internet maakt het allemaal mogelijk. Maar de kans dat je hier op de lange termijn blij van wordt is klein. Jezelf spiegelen aan startups die het allemaal op orde lijken te hebben is jezelf voor de gek houden. Aan de achterkant van elke startup speelt zich vaak ook een ander verhaal af. Workoholisme. Financiële stress. Alpha gedrag. Burn outs. Slaapgebrek. Mentale- en fysieke problemen. Choose wisely.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak