fbpx Skip to main content
Productiviteit

173 Stoppen met ongeduld bij leren

Wat doe ik fout?

ongeduld

Ik probeer (beter) te leren schaken. Op Chess.com doe ik potjes snelschaak spelen tegen mensen uit de hele wereld. Het beter worden gaat tergend langzaam. Te langzaam. Ik vraag me af of ik geen talent heb of wat ik fout doe. Als ik weer eens van het bord geveegd wordt voel ik me een kneus en duurt het een uur voordat het vervelende gevoel weer uit mijn systeem is. Stoppen dan maar? Nee, minder ongeduldig zijn als het gaat om voortgang. Rustig proberen te genieten van elk potje. Niet alleen in schaken maar overal speelt ongeduld. Het gaat nooit snel genoeg. Door te leren ontspannen bij ongeduld lukt het uiteindelijk wel én heb ik lol onderweg.

Beter met ontspannen bij ongeduld

  • Merk op wanneer je ongeduld ervaart (mediteren en voelen zijn geweldig om je aandacht voor emoties aan te scherpen)
  • Laat het ongeduld even zijn en voel het in je lichaam. Waar voel je spanning?
  • Probeer deze plekken te ontspannen door rustig te ademen.
  • Besef dat je druk bezig bent met iets nieuws te leren en bedank jezelf voor het proberen.
  • Ga rustig door het geniet van de kleine voorgang.

Achtergrond bij ongeduld

Onze maatschappij wordt geoptimaliseerd voor snelheid. Als het niet snel gaat geeft het ongemak. Juist het leren verdragen van ongemak bij een rustig pad om beter te worden is het doel. Niet meer het vel over je oren trekken en overal snel doorheen willen fietsen geeft rust en ruimte.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak