fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#122 Stoppen met de wekker

By 30 januari 2021augustus 31st, 2021No Comments

De externe wekker gaat te vroeg

wekker

De wekker gaat. Het is alsof ik in de Coentunnel heb geslapen. Mijn lichaam voelt stijf. Mijn geest voelt als een bos prikkeldraad. Wordt dit weer zo’n dag? Gisterenavond heb ik nog even wat afgemaakt. Dat duurde langer dan voorzien. Het resultaat is een verstoord ritme. In plaats van een energieboost in de ochtend voel ik me futloos. Het is niet gelukt niet om op tijd naar bed te gaan. En dus ook niet om mijn brein de kans te geven om te ontspannen voor het slapengaan. Als ik het slimmer aanpak ben ik productiever. Slaap ik beter. En heb ik geen wekker nodig.

Beginnen met een interne wekker

  • Meet hoeveel slaap je nodig hebt met een slaaptracker die op elke fitbit te vinden is. Als je je goed voelt als je wakker wordt zit je goed.
  • Optimaliseer het tijdstip waarop je wakker wordt. Als je brein overloopt van de ideeën en dingen die je wil doen zit je goed.
  • Reken het tijdstip uit waarop je naar bed moet gaan.
  • Bereken één uur schermen uit vóór je gaat slapen. Stel je telefoon (Android, Apple) en PC (Windows) zo in dat de nachtlamp aangaat op de tijd dat je aan je avondritueel moet beginnen.
  • Na verloop van tijd zul je merken dat je zonder wekker op het juiste tijdstip fit wakker wordt.

Achtergrond bij circadiaans ritme

Ons lichaam is ontworpen om goed te functioneren op basis van het circadiaans ritme. Factoren als slaapduur, hormoonspiegels en daglicht bepalen onze fysieke gesteldheid en daarmee de mate waarin je brein productief en creatief bent. Als je dit serieus neemt kun je daar je ritme op afstemmen zodat je minder moeite hebt om in de ochtend uit je bed te komen. Met alle digitale prikkels is het lastig om een goede kwaliteit van slaap te behalen. Dit wordt makkelijker als je weet dat je op de langer termijn beter functioneert als je slimme keuzes maakt om je gedrag aan te passen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak