fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#72 Stoppen met afleidingsbevrediging

By 9 juni 2020augustus 31st, 20214 Comments
afleidingsbevrediging

Afleiding zoeken

Lukt het niet meer om je focussen op één ding? Een stuk lezen, een lang verhaal van iemand volgen. Dan heb jezelf waarschijnlijk aangeleerd om afgeleid te raken. Door elke mogelijkheid te benutten tijdens een lastige taak om jezelf af te leiden creëer je de routine om afgeleid te raken. Afleidingsbevrediging (Distraction gratification) is het ingaan op elke mogelijkheid die meer genot oplevert dan je huidige taak. Vaak gebeurt dit onbewust. Door jaren achter elkaar een verslaving aan afleiding op te bouwen is het lastig om af te kicken. Maar door te stoppen met afleidingsbevrediging kan je het vermogen om te focussen herstellen. Lees verder hoe je begint met stoppen met afleidingsbevrediging.

Stoppen met afleidingsbevrediging

 • Ga boodschappen doen zonder je mobiele telefoon op zak. Je opmerken hoe vaak je wil vluchten uit het moment als je voor de kassa staat.
 • Weersta impulsen om alles direct te ‘Googlen’. Schrijf het op voor later als het toch briljant is.
 • Verwijder triggers voor afleidingsbevrediging uit je omgeving
  • Verwijder aSociale Media Apps van je telefoon. Insta, Facebook en Twitter zijn drugs voor je afleidingsgevoelige apenbrein
  • Zet al je notificaties uit
  • Verwijder nieuws apps van je telefoon
 • Gevorderde tip: Start een timer om te kijken bij een lastige taak hoe lang je kan werken zonder afgeleid te raken. Deze focustijd kan je langzaam langer maken.
 • Pro: Begin met aandachtsmeditatie om je focus dagelijks te trainen.

Achtergrond bij directe beloning

Directe beloning (instant gratification) is de wens om direct plezier te ervaren. Wanneer je een verlangen opmerkt wil je het meteen. Daardoor wordt het uitstellen van beloning lastig. Het vermogen om te werken voor een uitgestelde beloning is echter nodig om lastige klusjes gedaan te krijgen. Stop met afleidingsbevrediging en pak de regie over je aandacht terug. Veel uitstelgedrag heeft z’n oorzaak in het onvermogen om iets gedaan te krijgen zonder afgeleid te raken. Hierdoor wordt je een meester in het uitstellen van alles.

Wat doe jij om afleidingsbevrediging tegen te gaan?
Laat het weten in de comments

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

4 Comments

× Maak een belafspraak