fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#71 Stoppen met onderhandelen met je ego

By 5 juni 2020augustus 31st, 20212 Comments

Ego is de vijand

onderhandelen met je ego

Ben je toch weer op het laatste moment afgehaakt nadat je toch ├ęcht plan had gemaakt om vandaag te gaan sporten? Grote kans dat je de onderhandeling met je ego hebt verloren. Onderhandelen met je ego leidt tot uitstelgedrag. Regelmatig komt het voor dat ik last minute toch weer begin te draaikonten als ik iets moet doen dat ik me heilig heb voorgenomen. Er komt een stemmetje in mijn hoofd dat mij wijs probeer te maken dat nu niet het goede tijdstip is om te gaan beginnen. Naar anderen formuleren we dat als “geen zin”. Vreemd genoeg trekken we het slecht als anderen dit bij ons doen. Waarom doe je dit jezelf dan wel aan..?

Stoppen met onderhandelen met je ego

  • Schrijf een afspraak met jezelf op zolang deze in je hoofd zit is het onderhandelbaar
  • Maak de afspraak zeer specifiek en benoem tijdstip (of trigger) en tijdsduur en activiteit. Bijvoorbeeld: nadat ik opgestaan ben ga ik 10 minuten mediteren.
  • Luister naar het vermakelijke stemmetje dat je probeer af te leiden als je wil beginnen. Leer deze ’tegenzin’ herkennen en verdragen.
  • In noodgevallen pas de 3 seconden regel toe.
  • gevorderd: start een simpele dagelijkse routine als flossen om deze ego onderhandeling te leren ontmantelen.
  • pro: bouw aan een ochtendroutine met meerder routines die NIET ONDERHANDELBAAR ZIJN om dag een rock start te geven (in plaats van snoozen met je ego)

Ego ergo doem

Je ego is een sterke driver in je gedachtevorming. Een smoesje aan jezelf verkopen om er onderuit te komen. Doel: vermijden van pijn en ongemak. Pijn om iets saais te moeten doen, pijn om een lichamelijke inspanning te leveren. Echter met routine en kan je comfortabel worden met dit proces en heb je elke dag kansen om vervelende klusjes aan te pakken. Stop met onderhandelen met je ego en get shit done!
Kijktip: schrijver Ryan Holiday tijdens Google Talks met een mooie uiteenzetting hoe je ego van alles en nog wat saboteert.

Wat doe jij om niet in de smoesje van je ego te trappen?
Laat het weten in de comments!

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak