fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieMeditatieProductiviteit

#101 Starten met minimaliseren

By 14 november 2020augustus 31st, 2021No Comments

Minimaliseren kun je leren

Mijn fietslampjes zijn weer eens gejat. Ik weet dat ik nog een setje ‘ergens’ in huis heb liggen. Na een kwartier zoeken geef ik het op. Dan maar een nieuw setje. De dag nadat ik een nieuw setje in huis heb gehaald vind ik het oude setje. Zonde. En zo gaat het vaker met spullen waarvan ik weet dat ze ‘ergens’ hebt maar geen idee waar. Tijd om daar een keer schoon schip mee te maken. Mede geïnspireerd door de The Minimalist heb ik maand lang elke dag 20 minuten oude troep afgevoerd en spullen opgeruimd. Het resultaat is een strak opgeruimd huis waar alles z’n eigen plekje heeft. Fijn ook voor een opgeruimd hoofd. Begin simpel en klein en ruim elke dag een plek in je huis op. Na een maand herken je huis niet meer terug! Hier mijn resultaten van een maandje minimaliseren.

Beginnen met minimaliseren

 • Zet een klokje op twintig minuten en begin een plek op te ruimen.
 • Boeken en kleren zijn ideale categorieën om mee te beginnen. Trek alles uit de kas en gooi het op een hoop.
 • Pak één voor één de items vast. Word je er blij van? Of roept het oude negatieve emoties op. Dan weg er mee.
 • Geef items die je terug legt een vaste plek. Alles heeft z’n plek. Je brein vindt dit ook fijn want nu weet je waar je het kan vinden.
 • Kleren en boeken waarvan je denkt die kan ik ‘ooit’ nog een keer gebruiken. Afvoeren. Zo houd je minder spullen over die je intensiever gaat gebruiken.
 • Veel kleren en boeken kan je weggeven aan andere mensen die er blij mee zijn.
 • Na het opruimen van de boeken en kleren had ik enkele dagen achter elkaar geen idee waar ik moest beginnen. Maar het maakt niet uit, er is geen juiste manier om te beginnen. Gewoon beginnen.
 • Voorkom dat je spullen organiseert door ze in dozen te kieperen. Dit is vaak meer de rommel verplaatsen. Daarmee verschuift het probleem.
 • Maak een routine van minimaliseren door het te koppelen aan andere vaste routines. Voor mij is dat
  • als ik het huis binnenkom: alles uit mijn tas en zakken van mijn jas terug op z’n plek leggen.
  • in de ochtend voor het mediteren tijdens een ochtendritueel
  • in de avond voor het slapen gaan als onderdeel van een avondritueel.

Achtergrond bij minimalisme

Na een maandje minimaliseren kijk je toch weer wat anders naar de wereld om je heen. Ik verbaas me steeds meer over de hoeveelheid spullen die ik zelf verzameld heb. Daarnaast zie ik ook de waanzin van een hele samenleving die vol met spullen zit. En georganiseerd is rond het verkrijgen van nog meer spullen. Hoe komen we tot die verzameldrift.. Nieuwe spullen kopen is verslavend. We krijgen een dopamine rush bij elke online aankoop. Daarnaast is ons jagers- en verzamelaars gen nog altijd zeer actief. Met als resultaat huizen vol met spullen waar we maar een heel klein deel (10%?) regelmatig gebruiken. Crazy op naar een zenvol leven met minder.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak