fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#115 Starten met een digitale detox

By 7 januari 2021augustus 31st, 2021No Comments

Afkicken van digitale prikkels

digitale detox

Ik heb mezelf een productiviteitsverslaving aangemeten. Dit in plaats van een afleidingsverslaving (het ‘voordeel’ van OCD-achtige kernmerken is dat je ze kan ombuigen naar productief gedrag). Bij een productiviteitsverslaving is het gevoel dat ik altijd wat ‘kan’ doen nooit ver weg. Het is zonde om niets te doen. Veel ‘doen’ is gekoppeld aan het opzoeken van iets online op mijn telefoon of de laptop erbij pakken en wat grootse werken verrichten. De downside is dat ik altijd bezig ben (in mijn hoofd). Door een digtale detox in de vorm van één dag schermvasten op zaterdag wil ik uitvinden hoe het is om dit niet te kunnen. Zie onderaan mijn bevindingen van een maand digitale detox op zaterdag.

Starten met een digitale detox

 • Plan een dag(deel) in je agenda dat het rustig is. Voor mij werkt ook een blok van 2 tot 4 uur (in plaats van een hele dag) ook prima.
 • Stel je eigen spelregels vast. Voor mij was dat: Geen schermen en omdat het een hele dag is alleen Whatsapp voor afspraken/nood (het is geen sociale detox).
 • Onderga je digitale detox en merk op hoe vaak je draalt naar het opzoeken van iets online, het checken van nieuws of Social Media.

Bevindingen Digitale Detox

Zaterdag 5 december

 • Nadat ik volgens een vast ochtendritueel vroeg wakker ben geworden ga ik normaal gesproken wat rommelen op de laptop. Nu is de de leegte door dit niet te kunnen schrijnend. Een eerste harde confrontatie met digitale stilte.
 • De gedachten om even wat leuks op te zoeken blijven maar komen.
 • Nadat ik begin met wat opruimklusjes in de berging word ik overvallen door rust. Van FOMO naar JOMO.
 • Om een paar ideeën voor deze blog vast te leggen schrijf ik ze maar eens in een Rocketbook.
 • Aan het eind van de dag glij ik af naar een heel moei en lusteloos gevoel. Het gebrek aan digitale prikkels lijkt er voor te zorgen dat ik in elkaar zak.
 • In de avond zit ik helemaal in mijn hoofd doordat er geen prikkels van buiten komen die de aandacht verleggen. Wat een hel zo’n digitale detox.

Zaterdag 12 december

 • Ik heb me van tevoren ingesteld op een rustig dagje waardoor de start wat rustiger is. Ik kan zowaar een beetje uitgeslapen.
 • Het gevoeld dat ik iets moet/kan doen is veel minder dan op een dag dat ik al snel achter een scherm kruip. Vreemd ik kan niet helemaal benoemen waar dit in zit.
 • Gedurende de dag doe ik een paar klussen in huis waar ik ineens alle tijd voor heb. Eigenlijk wel prettig om dit rustig te doen.
 • Aan het eind van de dag krijg ik het gevoel dat ik niet zo veel nuttigs gedaan heb. De strenge inner me vindt het allemaal maar niks.
 • Ik kijk uit naar morgen als ik weer een scherm erbij kan pakken, ik heb veel ideeën in mijn hoofd waar ik nu niet zo veel meer kan.
 • Ik zak net als vorige week in de avond een in. Het gevoel is vergelijkbaar met de tweede dag van retraite waarbij de realiteit van stilte keihard binnenkomt en zorgt voor depressieve gevoelens.

Zaterdag 19 december en 26 december

Op zaterdag 19 moet ik tentamens nakijken. Het nakijken is digitaal waardoor ik toch achter een scherm hang. Mijn challenge is niet meer helemaal compleet. Normaal ben ik niet van de alles of niets maar de rest van de maand laat ik de challenge rusten. Mijn idee was om te testen of één schermloze dag per week een optie zou zijn, maar dat is niet helemaal praktisch. Een digitale detox geeft veel inzicht en bewustwording. Ik heb ervaren hoe nuttig het is om een paar uur jezelf rust te geven en digitale prikkels en verleidingen te laten voor wat ze zijn.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak