fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#87 Starten met een avondritueel

By 9 september 2020augustus 31st, 2021No Comments
avondritueel

Nog even wat afmaken in de avond

Ik heb een dag les gegeven en ben afgedraaid. Na het eten veer ik op. Ik zet een stream op met het Nederlands elftal. Tussendoor doe ik wat kleine klusjes zoals het indienen van een declaratie. Voor ik het weet is het al weer elf uur. Nog even wat online opzoeken opeens zit ik in een parallel universum waar de klok drie keer zo snel tikt. Om twaalf uur stap ik de koffer in. De volgende dag gaat de wekker veel te vroeg. Op werk duurt het drie koppen koffie voor ik weer helder rechtuit kan denken. Herkenbaar? Dit was mijn ritme een aantal jaar geleden. Matig productief en een groot deel van de dag niet fit. Met een vast avondritueel is het gelukt om dit ritme om te draaien richting vroeg naar bed gaan en productief in de ochtend. Vroeg opstaan begint met een goed avondritueel.

Beginnen met een avondritueel

  • Reken uit hoe laat je uiterlijk in slaap wil vallen om jouw optimale uren slaap te halen.
  • Trek een uur uit voor een avondritueel.
  • Begin het ritueel door alle schermen uit te doen. In het begin heb ik een tijdklok op mijn router geplaatst waardoor om 21:00 het internet uit gaat. Wreed maar effectief. Je kan ook een alarm zetten dat elke dag om deze tijd gaat om jezelf te herinneren dat het tijd is om alles uit je handen te laten vallen.
  • Doe een klein huishoudelijk klusje zoals het leegmaken van het keukenblad of het opvouwen van de was. Tijdens het doen van zo’n klusje heeft je brein even tijd om het residu van de dag op te ruimen.
  • Leg je spullen die je de volgende ochtend nodig hebt klaar. Je hardloopschoenen naast de voordeur helpen om je volgende ochtend te kickstarten.
  • Ik lees in bed één pagina van een boek dat er niet voor zorgt dat ik druk wordt in mijn hoofd. Momenteel is dat met ‘Zen beginnen’ van Shunryu Suzuki. Filosofische teksten die ik elke keer opnieuw kan lezen. Momenteel ben ik ‘m voor de derde keer aan het lezen. En nog lees ik elke dag iets nieuws en ook heerlijk slaapverwekkend 😉

Achtergrond

Het is verleidelijk om ’s avonds nog even wat werk af te maken. Dit is vaak het resultaat van planningsbedrog overdag. Door het werken in de avond gaat je brein weer in standje turbo. Met als resultaat dat je onbewust in je slaap druk bezig gaat om het residu hiervan op te ruimen. Voor mij werkt het veel beter om mijn hoofd leeg te maken tijdens een avondritueel voor kwalitatief goede slaap. Op de lange termijn slimmer doordat ik productief ben op de uren die passen bij mijn huidige chronotype.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak