fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#86 Start met het kiezen van de juiste verslaving

By 4 september 2020augustus 31st, 2021No Comments
verslaving

Een tijdje heb ik Instagram geweerd. Te gevaarlijk. Zonde van mijn onbetaalbare aandacht. Sinds kort ben ik toch weer begonnen. Nu ben ik weer verslaafd. Aan het fotograferen van #Canta’s. Schitterende kleine auto’s met dito bestuurders. Als je er oog voor krijgt staat er in elke straat wel een Canta die met ducktape aan elkaar geplakt is. Dan moet ik stoppen en een plaatje schieten. Tot ongenoegen van mijn kids die verder willen fietsen. Deze verslaving heb met zorg uitgezocht. Niet te schadelijk en in lijn met de rest van habits. Het aanleren van nieuw gedrag heeft een parallel met het ontwikkelen van een verslaving. Beter start je dus met het kiezen van de juiste verslavingen. In plaats van een verslaving jou uitkiest ?

Starten met het kiezen van je verslaving

  • Wees je bewust van de automatische patronen je nu al dagelijks honderden keren herhaalt. Zoals het trekken van je telefoon. Bewustzijn kun je trainen met meditatie.
  • Maak een lijst met gewoontes waar je vanaf wil. Zoals gewoonten die je afleiden.
  • Kies nieuwe gewoontes die je gaan helpen op productief en gezond te worden en blijven.
  • Kies een routine die je dagelijks kan herhalen die makkelijk is en waarvoor je motivatie van nature hoog is. Zie het gedragsmodel van Fogg voor inzicht.
  • Kies een vaste trigger voor (dagelijkse) herhaling.

Achtergrond bij verlavingsloops

#5 Zero Inbox methodeBij het het (on)bewust aanleren van nieuw gedrag ontstaat er een loop in je brein. Neurons that fire together wire together. Onze voorkeur is te kiezen voor loops die een directe beloning geven. Social Media, e-mail, bewerkt voedsel. En dan steeds meer totdat er een verslaving is. Je bent letterlijk een slaaf van je eigen onbewust aangeleerde loops. Als een hamster die in z’n kootje rent en niet weet waarom. Als je bewustzijn kan opbrengen om deze loops van een afstandje te bezien ontstaat ruimte om te kiezen. Veel van onze loops zijn voorgeprogrammeerd en bestaan al duizenden jaren. Niet zo vreemd dus dat we deze onbewust uitvoeren en doorgeven. Je hebt echter de keuze om te kiezen. Neem je rode pil (onprettige waarheid) of de blauwe pil (gelukzalige onwetendheid) ~ The Matrix.

Inmiddels heb ik mezelf verslaafd gemaakt aan elke dag sporten, koud douchen, vroeg opstaan, gezond eten, en productief werken. Dit is misschien iets moeilijker dan verslavingen die op de korte termijn plezier geven maar op de lange termijn zijn ze een stuk gezonder. Hoop ik ?

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak